Antakya’da ilk ödüller Yeşilçam emekçilerine!
10. senesini gerçekleştiren "Antakya 10. Uluslararası Film Festivali" için hafta sonu Antakya’da idim.
Festivalin bu sene 10. yılı olması sebebiyle Yeşilçam’a emek vermiş 10 değerli isme Onur Ödülü verilmesi düşünülmüş, Bahar Öztan, Ediz Hun, Natali Yeres, Şafak Film, Mevlüt Koçak, Feza Çaldıran,, Macit Koper, Atilla Dorsay, Andreas Sinanos ve Necdet Tok bu özel isimler.
14 Ekim Cuma akşamı By Mikrofon olarak tanınan başarılı oyuncu İbrahim Kaşdaş’ın çok özel sunumu ile Erol Bilecik Teknik Anadolu Lisesi’nde Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz’ın da katılımıyla yapılan açılış töreninde geceye katılan sanatçılar, Bahar Öztan, Atilla Dorsay, Necdet Tok ve Mevlut Koçak ödüllerini aldılar. Tören sonrası Antakya Şehir Kulübünde verilen yemekte ana konu Yeşilçam anıları oldu.
Sinema denilince aklımıza hem aktör, aktrist veya yönetmenler gelir, Öyle güzel iki emekçi ile tanıştım ki burada film kurgucuları Mevlüt Koçak ve Necdet Tok çok mütevazi iki büyük değer, izlediğimiz yüzlerce filmin kurgularını yapmış üstadlar, festival kapsamında Antalya Mimarlar Odası’nda yazar, eleştirmen Atilla Dorsay ve eşi Leman Dorsay yeni kitaplarını imzaladılar ve halka söyleşi yaptılar. Festivalin ikinci akşamında Antakya El Sanatları Müzesi bahçesinde verilen yemekte yöresel sanatçı Eyüp Beydağlı sazı ile şarkılarını söylerken sahneye Yeşilçam’ın Gamzeli Güzeli olarak tanıdığımız bir zamanlar sahnelerde de boy gösteren Bahar Öztan’ı davet etti. Öztan gece de Nazende ve Gel Gönlümü adlı şarkıları yorumladı.
Türk Sinemasında altın çağını yaşayan film festivallerinden biri gerçekleşiyor bu hafta orada . Mehmet Oflazoğlu ve ekibinin organize ettiği festivale 45 ülkeden 620 film başvuru yapmış. 20 Ekim Perşembe akşamı 2022 yılının en iyileri ‘ Altın Defneler’ sahiplerini bulacak.
Uluslararası festivalde 85 film Meclis Kültür Merkezi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay Mimarlar Odası, Erol Bilecik Teknik Anadolu Lisesi, Hatay TED Koleji ve Hatay Doğa Koleji’nde halka açık ve ücretsiz gösteriliyor.
Uzun metraj, kısa film ve belgesel film kategorilerinde Altın Defne Ödülü’nü kazanmak için iddalı bir yarış var Hatay’da.
Festivalin Uzun ve Kısa Film jüri kadrosunda çok özel isimler Mert FIRAT Eylem Kaftan, Ahmet Kenan Bilgiç ,Barış Sarhan, Defne Akman, Şebnem İşigüzel , Cansel Elçin, Burak Göral bulunuyor.
Uluslararası jüride ise Uzun metraj Kurmaca Film Yarışması, Buğra Mert Alkayalar, Eda Arısoy, Nicolas Jakbulak, Belgesel Uzunmetraj Film Yarışması, Burak Türten, Murat Aytas, Veysel Akşahin, Kısa Film Yarışması, Çağatay Akarca, İrem Siyahgöz, Savaş Hamarat bulunuyor.
Belgesel jürisindeki isimler; Serdar KÖKÇEOĞLU, Gülçin Santırcıoğlu, Hakan Dündar var.
Filmler izleyici ile buluşuyor, çevre gezileri ve etkinlikler ile çok keyifli bir film festivali yaşanıyor, bir festival koordine etmenin ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirim festival direktörü Özkan Binol ve genel koordinatör Sezar Tuna’ya çok teşekkürler emekleri için.
Arda Foster ve yeni şarkısı ‘ Gına Geldi!’
Müziğe Boycott grubu ile başlayan Arda Foster zamanla gelişen müzisyen kimliği ile yeniden müzik dünyasına geri döndü. Sözü ve müziği Efe Burak’a ait olan olo kariyerinin ilk single’ı ‘Gına Geldi’yi yayınlayan 23 yaşındaki genç müzisyen müzik listelerinde bu aralar epey üst sıralarda.
Arda Foster hayli hareketli olan şarkıda hem ikili ilişkilerde haddini aşanlara hem de sosyal medyada sanal isimlerin arkasına saklanarak sözlü saldırılarda bulunanlara sesleniyor. "Gına geldi, sussan artık" sözleriyle söz konusu kişilere haddini bildiren şarkı kısa sürede dillere düşecek gibi.
Baran Etik'in düzenlediği 'Gına Geldi'de Nez de sanatçıya düet yapmış. Buğra Karaçam’ın yönettiği klipte Arda Foster’a model Eya Benjamin eşlik etmiş.
Arda Foster “Uzun zamandır üzerinde çalıştığım ve harika bir ekiple hayata geçirdiğimiz projemiz sonunda yayınlandı. ‘Gına Geldi’ solo kariyerimin ilk şarkısı ve devamı da gelecek. Çok güvendiğimiz bu single’ın beğenileceğini düşünüyorum” dedi.
Tiyatro Boyalı Kuş’un yeni oyunu ‘ Aliye, bir kadın ‘
Türkiye'nin ilk profesyonel feminist tiyatro topluluğu Tiyatro Boyalı Kuş yeni oyunu ' Aliye, bir kadın ' adlı yeni oyunu ile24 Ekim akşamı Şişli Cevahir Sahnesinde sezonu açıyor. Doğumunun 160. yılında Fatma Aliye Hanım’ın hayatını anlatan oyun tiyatronun 22. yılında epey alkış alacak gibi.
Fatma Aliye Hanım (1862-1936), kadın hakları hareketi, edebiyat ve fikir dünyasındaki öncülüğüyle tarihe geçmiş, bir kadın imzasıyla edebiyat dünyasının kapılarını kadınlara açmıştır. Kadın haklarının güçlü bir savunucusu olan Fatma Aliye Hanım, Türkiye’de kadın meselesini konu edinen ilk kadın romancı; ilk kadın çevirmen; biyografisi yazılan ilk kadın; monografi, tarih ve felsefe kitapları kaleme alan, uluslararası fuarlara çağırılan ve ödül alan ilk kadın yazar; ilk kadın yardım derneği kurucusu ve Kızılay’ın ilk kadın üyesidir. Fatma Aliye Hanım, makale ve kitaplarıyla hem doğuda hem de batıda büyük ses getirmiş ve saygı görmüş bir edebiyat ve fikir insanıdır.
“Her devir kendi Amazon’unu yaratır!”
Tiyatro Boyalı Kuş’un “Aliye, bir kadın” adlı yapımı, öncülerimizden Fatma Aliye Hanım’ı seyirciyle tanıştırıp buluşturmayı, toplumsal ve politik baskılara rağmen kazandığı başarıların yeni nesillere ışık tutmasını ve ilham kaynağı olmasını hedefliyor.
“Aliye, bir kadın” Virginia Woolf’un Kendine Ait Bir Oda adlı eserinden ilhamla Jale Karabekir’in metin ve rejisi, Gökçe Tuncer, Nisan Yenigül ve Murat Avni Yürekli’nin performansıyla 2022-2023 sezonunda sahnelerde olacak! Oyunun müziklerini Murat Hasarı, dekorunu Cihan Aşa, ışık tasarımını ise Ayşe Sedef Ayter hazırlamış.