• 06 ARALIK Cuma 13:17
  • HV
Advert

Adana Altın Koza’da yıldızlar geçidi!

Caner Ural
Caner Ural
Yayın Tarihi : 20-09-2022 15:37

29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali geçtiğimiz haftanın  en önemli kültür  sanat  aktivelerinden biriydi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlığında 29’uncu kez düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde 'En İyi Film Ödülü'nü Ziya Demirel’in yönettiği ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ filmi aldı. ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ Ödülü’nü ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ filmindeki performansıyla Ece Yüksel ile ‘Bana Karanlığını Anlat’ filmiyle Aslıhan Gürbüz paylaştı. ‘’En İyi Erkek Oyuncu’’ Ödülü'nü ‘Çilingir Sofrası’ndaki performanslarıyla Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen aldı. Keyif ile  izlediğim bu filmlerde  alınan tüm ödüller benim de favori isimlerim idi.

Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde gerçekleşen ödül töreninin sunuculuğunu  Meltem Cumbul ve Yetkin Dikinciler yaparken Cahit Berkay  ve Moğollar şarkıları ile konukları neşelendirdi.

29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Uzun Metraj Film Yarışması’nın, başkanlığını yönetmen ve senarist Özcan Alper ’in üstlendiği jürisinde, Odessa Uluslararası Film Festivali eski direktörü, Palic Uluslararası Film Festivali programcısı Julia Sinkevych, görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış, oyuncu Nazan Kesal, oyuncu Levent Özdilek, müzisyen Fahir Atakoğlu , yazar ve akademisyen Prof. Dr. Umut Tümay Arslan yer aldı.

 Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda verilen ödüller;

Kadir Beycioğlu anısına verilen Jüri Özel Ödülü: Kabahat (Ümran Safter)

Erden Kıral adına En İyi Yönetmen Ödülü: Ziya Demirel (Ela ile Hilmi ve Ali)

En İyi Senaryo: Ziya Demirel ve Nazlı Elif Durlu (Ela ile Hilmi ve Ali)

En İyi Kadın Oyuncu: Ece Yüksel ve Aslıhan Gürbüz (Ela ile Hilmi ve Ali ve Bana Karanlığını Anlat)

En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen (Çilingir Sofrası)

En İyi Müzik: Taner Yücel (Bana Karanlığını Anlat)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Engin Özkaya (Çilingir Sofrası)

En İyi Sanat Yönetmeni: Gülay Doğan adına Ziya Demirel aldı. (Ela ile Hilmi ve Ali)

Ayhan Ergürsel adına verilen En İyi Kurgu Ödülü: Selda Taşkın, Henrique Cartaxo (Ela ile Hilmi ve Ali)

Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu: Ece Demirtürk (Kabahat)

Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu: Alihan Kaya (Mendirek)

Türkan Şoray Umut Veren Kadın Oyuncu: Mina Demirtaş (Kabahat)

Umut Veren Genç Erkek: Denizhan Akbaba (Ela ile Hilmi ve Ali)

SİYAD Cüneyt Cebenoyan En İyi Film Ödülü: Çilingir Sofrası Yönetmen:  Ali Kemal Güven

Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Yönetmen Cem Demirer- Mendirek

Adana İzleyici Ödülü: Yönetmen Çiğdem Sezgin - Suna

ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI 

En İyi Belgesel: Kızgın Topraklar (Yönetmen İsmail Bağcı)

En İyi Canlandırma Film: Supplant (Zeynep Yıldız)

En İyi Deneysel Film: Bi’Zahmet (Engin Ökmen)

En İyi Kurmaca Film: Meryem (Yönetmen Celal Yücel Tombul)

Şafak Stüdyoları Mansiyon Ödülü: Uçurtma (Yönetmen Ahmet Devrim Güren)

Özer Kızıltan Jüri Özel Ödülü: Salto Mortale (Yönetmen Nihat Vuran)

En İyi Film Ödülü: Kennedy’nin Doğuşu (Yönetmen Gülben Arıcı)

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

 En İyi Belgesel Film Ödülü: Köşe Başı Beklerim (Neslihan Kültür)

Jüri Özel Ödülü: Herkes Toprağa Gömülür, Ben Suya (Fettullah Çelik)

Mansiyon Ödülü: Bu Ben Değilim (Yönetmen: Jeyan Kader Gülşen, Zekiye Kaçak)

ADANA KISA FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Kennedy’nin Doğuşu (Gülben Arıcı)

 (ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI)

Jüri Özel Ödülü: The Seine’s Tears Directors: Yanıs Belaid, Eliott Benard, Alıce Letailleur, Nicolas Mayeur, Étienne Moulın, Hadrien Pinot, Philippine Singer, Lisa Vicente

Kapanış dan bir gece  evvel  gerçekleşen Onur Ödülleri Gecesinde Türk Sineması’nın en özel isimlerinden Hale Soygazi’ye ödülünü, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Halil Ergün takdim etti. Hale Soygazi ‘’Bu gemiyi buraya getiren emekçilere şükran borçluyuz. Söylenecek o kadar çok şey var ki. Bu ödülü demokrasiye, özgürlüğe, eşitliğe, adalete adıyorum’’ dedi.

Festivalde Onur Ödülü’nü alan sanatçı Müjdat Gezen ise, sağlık nedenlerinden dolayı geceye katılamadı. Gezen’in ödülünü, Erkan Kolçak Köstendil, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar ve Cahit Berkay’ın elinden aldı. Müjdat Gezen gönderdiği görüntülü mesajda ‘’Bu sene ödülümü alamadım ancak en kısa zamanda Adana’yı ziyaret edeceğim’’  dedi.

Ödül töreni Fahir Atakoğlu ve konuk şarkıcı Sena Şener’in konseriyle sona erdi. 

Yıllardır  başarı ile gerçekleşen festivalin açılış gecesinde ‘’Orhan Kemal Emek Ödülleri’’ sahiplerine takdim edildi. Yetkin Dikinciler’in sunumuyla Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleşen gecede ödüller, tiyatronun usta ismi Zihni Göktay, oyuncu, şarkıcı ve makyaj sanatçısı Suzan Kardeş ile Sinema Emekçileri Sendikası Eski Başkanı Zafer Ayden’e verildi. 

Festival  kapsamında  birçok değerli etkinlik  gerçekleşti. Bircan Silan’ın moderatörlüğünde  gerçekleşen söyleşide  Selda Alkor, Halil Ergün ve Zihni Göktay sanat  hayatında  yaşadıklarını anlattılar. Finalde  Göktay  yıllarca rol aldığı  ‘Lüküs Hayat’ müzikalinden şarkılar  seslendirdi.  Gondol da  film izlemek bir başka idi. Oscar Aday  Adayı ‘ KERR ‘  filmi için adeta  izdiham yaşandı. Ercan Kesal  ve Çoşkun Aral söyleşileri için uzun kuyruklar oluştu.   

Benim açımdan çok zengin bir  hafta oldu, filmleri izlemek sonrası söyleşilerine katılmak her zaman en keyif aldığım etkinliklerin başında  geliyor. Festival sürecinde  ayrıca  Türk Sinemasının yakından tanıdığı   Biket İlhan, Rozet  Hubeş, Cemal Okan, Menderes Samancılar, Ayşe Nil Şamlıoğlu, Ünal Küpeli, Nebil Özgentürk, Güven Kıraç, Erkan Bektaş, Nil Peri Şahinkaya, Hüseyin Sıtkı, Özge Özacar, Caner Cindoruk, Seranay Sarıkaya, Burak Deniz, Alin Taşcıyan, Serap Gedik, Bulut  Reyhanoğlu daha birçok isim Adana'daydı.

Mardin’de Lolita Asil’in   ‘Yer – Yüzü / Gök- Yüzü‘ Sergisi başlıyor!

Sanatın  birleştiriciliğine inanan ve bu inancıyla üretmeyi sürdüren, sanat yoluyla hayallerini gerçekleştiren Lolita  Asil  ‘’Yer-Yüzü /  Gök-Yüzü’’ sergisini 21 Eylül Çarşamba günü Mardin Alman Karargahı-Atamyan Konağı’nda açıyor. 19 Ekim tarihine kadar  açık olacak sergide sanatçın pandemi sürecinde  ortaya çıkardığı eserleri ile Londra’da geçirdiği dönemde yaptığı çalışmalar da yer alacak.

Yeni eserleri ile bu dönemin sanatında yeni bir başlangıcın adımı olduğuna inanan Lolita Asil  eserleri, ışık, zaman - mekan sorunlarından ve geleneksel yöntemlerden bağımsız olarak sergilenecek.  Sanat eserine bakış açısını değiştirerek, iki boyuttan arınıp uzaysal bir mekanda ve diğer sanat dallarının eşliğinde gerçekleştireceği sergide sanatçı, katılımcılarla ve özellikle çocuklarla interaktif bir çalışma da sunacak.

’’Mardin kuşaklar boyunca ailemin yaşadığı büyüdüğü şehir. Ben bu topraklarda doğmasam da, büyümesem de bedenimin, hücrelerimin bu coğrafyayı tanıdığını, hatta beslendiğini düşünüyorum’’ diyen Lolita Asil,  “Yer-Yüzü/ Gök-Yüzü” adını verdiği  sergisini, bu coğrafyada ve hayatında derin izler bırakan “Sait Asil ve İbrahim Asil’ “in anısına  gerçekleştiriyor.

Sanata ve dünyaya ancak hayal gücümüzü kullanarak yeni bir ivme kazandırabileceğimizin önemini vurgulayan Lolita Asil’in eserleri, ışık, zaman - mekan sorunlarından ve geleneksel yöntemlerden bağımsız olarak sergilenecek.  

Şimdilerde   Londra ve İstanbul'daki atölyelerinde farklı yaş gruplarından öğrencilerle resim ve sanat derslerine devam eden sanatçının bu sergisi  epey  dikkat  çekecek gibi.

Çeşme  Festivalinde  Balkan Günleri!

Çeşme Festivali 25 yıl aranın ardından Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran tarafından 2019 yılında “Ege’nin İki Yakası” temasıyla yeniden gerçekleştirilmişti. Pandemi nedeniyle ara verilen Çeşme Festivali bu yıl 22-25 Eylül tarihleri arasındayeniden  düzenleniyor.

‘Balkan Günleri’ teması ile birbirinden değerli isimlerin ve grupların sahne alacağı festival, tarih, dans, müzik ve yemek kültürü buluşmalarına ev sahipliği yapacak.

Balkanlar’dan da esintiler bulunan 4 günlük programda Balkan Paradise Orchestra, Shantel, Cambo Aguşev, Suzan Kardeş, Cenk Bosnalı, gibi müzik grupları, İlber Ortaylı ‘Mübadele Türkiyesi ve Etkileri’, Moğollar Grubunun Solisti Cahit Berkay, ‘Ülke Ülke Balkan Müziği’,

Muammer Ketencoğlu Hikayeleriyle ‘Balkan Şarkıları Söyleşisi ve Dinletisi’, Murat Meriç, ‘Balkan Müziğinin Türk Popuna Etkileri’ Söyleşi ve sonrasında Balkan Müziği Dj Set,

Engin Güneysu, ‘Duje Sergisi’, ‘Duje Belgesel Gösterimi’, ‘Saraybosna’da Yaşanan Acılar Üstüne Söyleşi’ gibi belgesel gösterimleri, Balkan mutfağının eşsiz lezzetlerinin sergileneceği workshoplar gibi dopdolu bir festival yaşanacak. BrateBand, BalkanBand ve Çamdibi Bandosu festival süresince kentin birçok noktasında coşkuya ortak olacak.