Antalya’da Portakallar Kurak Günler’in oldu!
Antalya Altın Portakal Film Festivalinde zamanın su gibi aktığı, birbirinden özel filmleri izlediğimiz çok güzel bir hafta yaşadık.
Ahmet Boyacıoğlu başkanlığında Başak Emre sanat yönetmenliğinde birbirinden özel seçkilerin sunulduğu bir festival idi. Yıllardır katip ettiğim Antalyalıların gözbebeği 59. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali birbirinden özel kategorilerin buluştuğu popüler jürisi ile festival tarihine tanıklık etti. Halkın ilgisi ve tepkisi gerçekten görülmeye değer idi. Sinema salonları yoğunluğu özellikle her filmden sonra gerçekleşen fil söyleşileri keyifli oldu, filmi izleyen seyirci sorularını yönetmen, senarist ve oyuncuya sordu.
Kimler yoktu ki festivalin ikinci bölümünde İpek Bilgin, Ayşe Nil Şamlıoğlu, Ezgi Mola, Pınar Deniz, Ayşe Erbulak, Serpil Tamur, Aybüke Pusat, Merve Dizdar, Selin Yenenci, Berkay Ateş, Ushan Çakır, Selahattin Paşalı, Damla Sönmez, Ekin Koç, Salih Güney, Nazlı Bulum, Şerif Gören, Tolga Karaçelik, Melikşah Altuntaş, Görkem Yeltan şimdi aklımda kalan sinema dünyasından isimler oldu.
Çok güzel çok değerli filmler izledik, filmleri vizyon tarihlerinde sayfamda sizlere tek tek tanıtacağım.
Benim ilk dikkatimi çeken 5 yapım ise,
KURAK GÜNLER ; Emin Alper’in yönettiği Selahattin Paşalı, Ekin Koç ve Selin Yenenci gibi isimlerin rol aldığı çarpıcı konusu ile dikkat çeken film oldu. Ulusal Uzun Metraj da yarışan KURAK GÜNLER konusu, oyuncularının başarısı ile dikkat çekti, festivalin ilk gününden beri herkesin gösterimini beklediği izlerken 130 dakikanın nasıl ilerlediğini bilmediğim film oldu. Neredeyse tüm ödülleri toparladı.
KARANLIK GECE ; Özcan Alper’in yönettiği köyüne dönen 7 yıl sonra Ishak’ın hikayesi gibi gözükse de toplumsal konuları ele almış. En İyi Film ödülünü alması doğru idi, ama Kurak Günler’in tüm ödülleri alıp bu ödülü alamayış olması düşündürdü beni herkesleri olduğu gibi.
LCV ( LÜTFEN CEVAP VERİNİZ) ; Bir nevi Netflix filmi olarak tabir edilse de üç kişilik tiyatral müthiş bir film izledim. Gerçekleri yansıttığı herkese hayatında bu tür soruların sorulabileceği bir film geldi bana, en büyük kazancım ise adını bildiğim ama hiç izlemediğim başarılı oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu’nu izlemek oldu. Sanatçının bu performans ile Altın Portakal almış olması da jürinin vermiş olduğu güzel bir karar oldu.
BİR ZAMANLAR YEŞİLÇAM – ABDURRAHMAN KESKİNER ; Özel gösterimler bölümünde izlediğim Mehmet Güreli’nin çektiği Yeşilçam’ın değerli isimi Apo Dayı olarak bilinen Abdurrahman Keskiner’i anlatan belgesel de yönetmen Yeşilçam dan Yılmaz Güney, İbrahim Tatlıses, Tarık Akan, Hülya Avşar ile yaşadıklarını sakin anlatımıyla bu hiçbir yerde yayınlanmayan bilgileri anlatması muhteşem oldu.
PLAZA KÖYLÜLERİ ; Ulusal Belgesel Film Yarışmasında izlediğim yapımı sanırım büyük şehirlerde yaşayan herkesin izlemesi lazım. Genç yönetmen Hazar Uyar’ın çektiği belgesel beyaz yakalıların köye göçücü anlatıyor.
Ödüller
Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması
Jüri Özel Ödülü: Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada – Özgürcan Uzunyaşa
En İyi Kısa Film: Ben Tek Siz Hepiniz – Barış Kefeli, Nükhet Taner
Ulusal Belgesel Film Yarışması
Jüri Özel Ödülü: Düet- Ekin İlbağ, İdil Akkuş
En İyi Belgesel Film: Kim Mihri – Berna Gençalp
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Uluslararası Film: Ziyaretçi / The Visitor - Martín Boulocq
Jüri Özel Ödülü: Valeria Evleniyor / Valeria is Getting Married - Michal Vinik
En İyi Yönetmen: Ekmek ve Tuz / Bread and Salt – Damian Kocur
En İyi Kadın Oyuncu: Marina Foïs - Canavarlar / The Beasts
En İyi Erkek Oyuncu: Pejman Jamshidi - Mahkeme / Dustland
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Film: Karanlık Gece – Özcan Alper, Soner Alper, Necati Akpınar, Ersin Çelik, Bülent Makar
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Ayna Ayna – Belmin Söylemez, Haşmet Topaloğlu
Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü: Kar ve Ayı – Selcen Ergun, Nefes Polat
En İyi Yönetmen: Emin Alper – Kurak Günler
Cahide Sonku Ödülü: Çiğdem Mater
En İyi Senaryo: Murat Uyurkulak, Özcan Alper – Karanlık Gece
En İyi Kadın Oyuncu: Merve Dizdar – Kar ve Ayı
En İyi Erkek Oyuncu: Selahattin Paşalı / Kurak Günler – Cem Yiğit Üzümoğlu / LCV (Lütfen Cevap Veriniz)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Christos Karamanis – Kurak Günler
En İyi Müzik: Stefan Will – Kurak Günler
En İyi Kurgu: Özcan Vardar, Eytan İpeker – Kurak Günler
En İyi Sanat Yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven – Iguana Tokyo
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Laçin Ceylan – Ayna Ayna
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Erol Babaoğlu – Kurak Günler
SİYAD En İyi Film Ödülü: Kurak Günler – Emin Alper
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Emin Alper – Kurak Günler
Bu yıl geçen yıllara oranla daha iyi bir seçki vardı, her ne kadar ödüller Kurak Günler’e gitmiş olsa da çok çekişmeli filmler biz seyirci için keyifli bir Altın Portakal haftası yaşattı.
Bakalım 60. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde bizi hangi güzel yapımlar bekliyor.
Mehmet Turgut’tan ‘ Ustalar’
Sonbahar ile berabaer sanatsal etkinlikler İstanbul gecelerinde peşi sıra devam ediyor. Bu sefer kamerasından çıkan her fotoğraf ile dikkat çeken dededen babaya, babadan oğula geçen 3 kuşaklık fotoğrafçılık yolculuğunun 25. yılında Mehmet Turgut, bugüne kadar çektiği portreleriyle ustalara saygısını sunuyor!
Turgut’un “ustalığın” ayak izlerini takip ederek zamansız portrelere taşıdığı “Ustalar” sergisi, 12 Ekim’den itibaren Libadiye’de bulunan Emaar’da ziyaretçilerle buluşmaya hazırlanıyor. “Ustalar” sergisi birbirinden değerli oyuncu, akademisyen, ressam, müzisyen, gazeteci, fotoğrafçı, yazar ve edebiyatçının fotoğraflarından oluşuyor.
BigChefs’in sponsorluğunda ve Emaar’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Ustalar” sergisinde fotoğrafların edisyon baskılarının satışlarından elde edilecek gelir ise, güzel sanatlar ve gastronomiyle ilgili bölümlerde okuyan gençler için Türk Eğitim Vakfı bünyesinde açılan “Yarının Ustaları” burs fonuna aktarılacak.
Adnan Çoker, Ahmet Turgut, Ara Güler, Arif Keskiner, Aydın Boysan, Cahit Berkay, Cem Yılmaz, Demet Akbağ, Erdal Beşikçioğlu, Ergin İnan, Erkan Can, Erkin Koray, Erol Büyükburç, Fazıl Say, Ferhan Şensoy, Haldun Dormen, Haluk Bilginer, İlber Ortaylı, Leman Sam, Mehmet Ali Birand, Mehmet Güreli, Menderes Samancılar, MFÖ, Muazzez İlmiye Çığ, Murathan Mungan, Mustafa Alabora, Mücap Ofluoğlu, Nebahat Çehre, Nejat Yavaşoğulları, Rasim Öztekin, Rutkay Aziz, Seyfi Dursunoğlu, Şemsi İnkaya, Şener Şen, Tuncel Kurtiz, Yaşar Kemal, Yetkin Dikinciler, Yıldız Kenter, Zeynep Oral’ın sergide fotoğrafları sergilenecek.
Emaar’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Ustalar” sergisi, 12 Ekim - 12 Kasım 2022 süresince 10.00-22.00saatleri arasında Emaar’da ziyaret edilebilir
Jekyll & Hyde başlıyor!
Çok farklı iki isim Elçin Sangu ve Hayko Cepkin bu iki popüler sanatçı Robert Louis Stevenson’ın klasik gerilim romanından uyarlanan dünyaca ünlü ‘Jekyll & Hyde’ müzikalinde buluşuyorlar, çarpıcı bir prodüksiyon ve muhteşem bir kadro ile sahnelenecek müzikal daha ilk günden itibaren dikkat uyandırmaya başladı bile.
Biletleri günler evvelinde satışa çıkan ve 23 Ekim 2022 tarihin ilk gösteriminde Zorlu PSM’de seyirci karşısına çıkmaya hazırlanan ‘Jekyll & Hyde: Bir Broadway Müzikali’nde Elçin ve Cepkin, çok sıkı bir çalışma içindeler.
Müzikalde Dr. Jekyll ve Mr. Hyde karakterlerine hayat verirken, Elçin Sangu Lucy Harris rolünde.
Genel Sanat Yönetmenliği Malcolm Keith Kay’e ait ‘Jekyll & Hyde: Bir Broadway Müzikali’nin yapımını Antre Production, yönetmenliğini Taner Tunçay üstleniyor.
‘Jekyll & Hyde: Bir Broadway Müzikali’ - Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
23 Ekim Pazar
6 Kasım Pazar
15 Kasım Salı
29 Kasım Salı