• 27 NİSAN Cumartesi 13:30
  • HV
Advert

Adana Altın Koza Film Festivali'nde neler oluyor?

Caner Ural
Caner Ural
Yayın Tarihi : 22-09-2023 19:20

1. GÜN

Adana Altın Koza  Film Festivali  başladı!  

18 Eylül'de başlayıp 24  Eylül'e kadar devam edecek olan ve 30. kez sinemaseverlerle buluşan Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin açılış geccesi Yetkin Dikinciler’in sunumuyla başladı.

Pazartesi akşamı  gerçekleşen  törende  Orhan Kemal Emek Ödülleri sahiplerine takdim edildi. Emek Ödülleri, Türk Sineması’na sesiyle büyük emeği veren, Yeşilçam’ın şarkılarının unutulmaz sesi Belkıs Özener’ ve “Genç Sinema” hareketinin kurucularından senarist, yazar ve yönetmen Ahmet Soner’e verildi.

Hemşehrilerine, “Çok sevdiklerim, iki gözüm” diye hitap eden Başkan Zeydan Karalar, Adana’ya gelen sinema sanatçılarına da minnettarlığını iletti.

Belkıs Özener’e ödülünü oyuncu Binnur Kaya takdim ederken, Türk Sineması’na büyük emek vermiş, yönetmen, senarist, yazar Ahmet Soner’e ödülünü, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile birlikte Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü takdim etti

Açılış geccesinde, “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’’ Jüri Başkanı yönetmen Ömer Faruk Sorak da konuşma yaptı. Sorak “Meslekte 30. yılım ve 30. yılda böyle bir festivale jüri başkanı olarak layık görülmem beni çok mutlu etti. Seçici kurula ve jürideki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Sinema filmi çekmeye başladığım dönemde İstanbul’da ‘’Eğer çektiğin film Adana’da izleniyorsa emin ol tutar’’ derlerdi. Ve ben bunu tecrübe ettim. Yaptığım filmlerin, Adana’da izlenenlerinin ne kadar çok izlendiğini şahsen tecrübe ettim. Bu sebeple sizlerin sanata olan sevgisine ve saygısına sonsuz teşekkür ediyorum. Çok güzel bir festival geçirmeniz dileğiyle” dedi.

Ödül töreninin ardından sahne alan Candan Erçetin, film müzikleri ve sevilen şarkılarından oluşan repertuarıyla açılış törenini izlemeye gelen Adanalılara keyifli bir gece yaşattı. Erçetin, binlerce kişinin katılımıyla şarkılarını dev bir koro eşliğinde seslendirdi.

30.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin ilk günü programında, Vadullah Taş tarafından hazırlanan “Cumhuriyet’in 100. yılında Türk Sineması’nda 100 Kadraj” fotoğraf sergisinin açılışı da yapıldı. Esas01 Burda AVM'de açılan sergi, festival boyunca açık olacak.

Festival 23 Eylül geccesi kapanış töreni ile son bulacak.

18 kategoride Altın Koza Ödülleri’nin sahiplerini bulacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na bu yıl 45 yapım başvurmuş.. Sinema yazarı-senarist  Burak Göralsinema yazarı Burçin S. Yalçınsinema yazarı-akademisyen Janet Barışyönetmen-senarist Hakan Haksun ve akademisyen Dr. Tuğçe Keleş’ten oluşan seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen 11 film Adana’da sinemaseverlerle buluşuyor.

Alpgiray M. Uğurlu ‘nun yönettiği “Açık Kapılar Ardında” , Umut Evirgen’in yönettiği “Annesinin Kuzusu” , Eylem Kaftan’ın yönettiği “Bir Gün, 365 Saat”, Fikret Reyhan’ın yönettiği “Cam Perde”,   Tufan Şimşekcan’ ın yönettiği “Ceylin”Tunahan Kurt’un yönettiği “Karganın Uykusu”, Büşra Bilginer’in yönettiği “Kıyıda”, Esra Saydam ve Malik Isasis’in birlikte yönettiği “Öte” , Umut Subaşı’nın yönettiği “Sanki Her Şey Biraz Felaket”,  Aslıhan Ünaldı ‘nın yönettiği “Suyun Üstü” , Filiz Kuka’nın yönettiği “Yüzleşme” bu yıl Adana’da yarışma heyecanı yaşayacak.

Altı yapımın, yönetmenlerin ilk filmi olmalarıyla dikkatleri üzerine çektiği yarışmada aynı zamanda, altı filmin dünya prömiyeri, iki filmin ise Türkiye prömiyeri gerçekleşecek.

’Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’’nda yarışacak filmleri, yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlığında, oyuncu Bennu Yıldırımlar, oyuncu Cezmi Baskın, yazar ve senarist Murat Uyurkulak, yapımcı Nefes Polat, kurgu yönetmeni Özcan Vardar, görüntü yönetmeni Özgür Eken, akademisyen Prof.Dr. Senem Erkılıç ve sinema yazarı, Sinematek Film Program Koordinatörü Senem Erdine’den oluşan jüri değerlendirecek.

Festival kapsamında verilecek SİYAD En İyi Film Ödülü’nü belirleyecek sinema yazarları jürisi Övgü Gökçe, Yeşim Burul ve Talip Ertürk’ten oluşuyor.

Film Yönetmenleri Derneği tarafından verilecek “Film-Yön En İyi Yönetmen” ödülü, Ceylan Özgün Özçelik, Emre Kayış ve Mahmut Fazıl Coşkun’dan oluşan jüri tarafından belirlenecek.

 “Belgesel Film Yarışması”nda yarışacak filmleri ise; belgesel film yapımcısı Coşkun Aral; yapımcı, yönetmen ve yazar Cengiz Özkarabekir; yönetmen, akademisyen, Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kurtuluş Özgen; yönetmen Mustafa Ünlü; yapımcı, yönetmen, Belgesel Sinemacılar Birliği kurucu üyesi Dr. Semra GüzelKorver’in yer aldığı jüri değerlendirecek.

Uluslararası Kısa Film Yarışması jürisi, akademisyen Prof. Dr. Bülent Çaplı, oyuncu Feride Çetin, Uluslararası Burgas Film Festivali Direktörü Emil Ovanesov ve yönetmenİlker Savaşkurt’tan oluşurken; Öğrenci Kısa Film Yarışması jüri üyeleri, yönetmen ve oyuncu Barış Atay, Diyarbakır Kısa Film Festivali Direktörü Serhat Gönen ve yönetmen, yapımcı Vuslat Saraçoğlu’ndan oluşuyor.

Adana Kısa Film Yarışması’nda yer alacak filmleri ise akademisyen Bülent Özkam, oyuncu Mine Çayıroğlu ve yönetmen, oyuncu Savaş Satış’tan oluşan jüri değerlendirecek.

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali,  sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festivalin ikinci gününde ise  ulusal yarışma filmlerinden “Yüzleşme”, “Cam Perde” ve “Öte” seyirci ile buluştu.

Yönetmen Reis Çelik, Lal Gecce filminin özel gösterimi sonrası söyleşi gerçekleştirdi. Yoğun program, Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nin düzenlediği özel söyleşiler, Belgesel Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması finalist filmlerinin gösterimi ile devam etti.

 

2.GÜN

Oyuncu Halil Ergün  panelde ‘’Kendi sinemamızın sahiplenilecek, sırtımızda taşınacak birikimleri var. Yeşilçam sineması, Türk insanının yaşam macerasında; gencin, ihtiyarın, çocuğun, kadının, erkeğin toplumsal sorunlarla ilgilenmesi; toplumsal ve bireysel sorunlarla çok önemli işlevleri yerine getirmesi konusunda, çok önemli bir sinemadır. Bu sinema macerasında bulunmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bu işe emek verenleri saygıyla anıyorum.’’ dedi

Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Yönetmen Biket  İlhan  ‘’Toplumuzda kadın olmak çok zor aşamalardan geçti. Filmlerimiz aracılığıyla bu konularda daha iyi farkındalıklar olduğunu düşünüyorum. Kadının adı yok, demişti Duygu Asena. Bence şu anda kadının adı var ama daha fazla yol alacağımız çok aşama var. Kendi ayakları üzerinde duran kadınlarımız var ve olmaya devam edecek. Umutsuz değiliz, iyi bir yere geldiğimizi düşünüyorum.’’ dedi.

Yönetmen Engin Ayça ‘’Bizim sinemamıza, star sineması denir ama bizde star sineması yok. Bizde, halkın kahramanlarının sinemaya geçmiş halleri var. Aynı şey değil. Yeşilçam sineması, halkın sözlü ve geleneksel kültüründen beslenen bir sinema. Yeşilçamın dünyada örneği yoktur. Ve dünya tarihinde tek örnek olarak yerini almalıdır.’’ dedi.

Yönetmen Şerif Gören ‘’Sinema kahramanlar yaratabiliyor. İnsanlar, karakteri benimseyip onu kahramanlaştırıyor ve rol model olarak alıyor.’’ Dedi. Reis Çelik ise  ‘’Sinemanın sosyolojik olarak hayatımızdaki değişime katkısı büyüktür.’’ dedi.

Uzun Metraj  Film Yarışması bölümümde  Umut Subaşı’nın yönettiği ‘Sanki Her Şey Bir Felaket’, Eylem Kaftan’ın ‘ Bir Gün, 365 Saat’, Tunahan Kurt’un ‘ Karganın Uykusu’ filmleri seyirci ile buluştu.

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Yarışması’nın ‘’Belgesel Film Yarışması’’ bölümünde yarışan ‘’Flanöz’’ , ‘’Heartbeat of Tribal Galaxy’’ ve ‘’Aladağ Bir Yürek Yangını’’  filmleri Adana’da seyirci karşısına çıktı.

 ‘’Sulukulenin Son Günleri’’ , ‘’Tavuri’’ , ‘’Masumiyet’’ ve ‘’Anavarza Belgeseli’’ özel gösterimine özel gösterim yapıldı. 

Festival kapsamında Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nin düzenlediği, ‘’ Bağımsız Sinema Dağıtım/ Gösterim Alanında Filmkoop Deneyimi ve Yeni Olasılıklar’’ konulu konuşmada Vuslat Saraçoğlu, Önder Özdemir, Özgür Balcı sinemaseverlerle bir araya geldi. Esas 01 Burda AVM Cinemapink’te düzenlenen etkinliğe büyük ilgi gösterildi.

Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nin düzenlediği ‘’Türkiye’de Sinema Eğitimin Sektöre Katkısı’’ başlıklı etkinlikte ise Prof. Dr. Nezih Orhon, İlker Canikligil, Zeynep Ünal konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Murat Tırpan moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi . Esas 01 Burda AVM Cinemapink’te gerçekleşti.

 

3.GÜN

 

30. kez sinemaseverlerle buluşan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘’Onur Ödülleri’’ sahiplerini buldu. Gani Müjde’nin sunumuyla gerçekleşen törende ‘‘Onur Ödülleri’’ Perran Kutman ve Cihan Ünal’a takdim edildi.

Açılış konuşmasına; sanatçıları, sinema emekçilerini ve konukları selamlayarak başlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar; Altın Koza’yı marka haline sanatçıların getirdiğini belirterek, minnettarlıklarını ifade etti ve “Adana sanatı benimseyen, bilen ve seven insanların yaşadığı, çok sanatçı yetiştiren bir şehir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk sanata ne kadar önem veriyor ve seviyorsa, Adanalılar da sanatı o kadar seviyor. Adanalı olmaktan gurur duyuyorum. İlelebet payidar kalacak Cumhuriyetimizin 100. yılında, Adana Altın Koza Film Festivali’nin 30’uncusunu yapıyoruz. Festivalimiz her yıl bir öncekinden daha iyi oluyor. Türk sinemasına, tiyatrosuna ömürlerini veren, büyük başarılara imza atan, çok sevilen sanatçılarımız Perran Kutman ve Cihan Ünal’a, onur ödülünü kabul ettikleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

Türk Sineması’nın sevilen  ismi Perran Kutman’a ödülünü, Halil Ergün takdim etti. Perran Kutman  ‘’Sinemamızın bir emekçisi olmak benim için onurların en büyüğü. Cumhuriyetimizin 100. yılında sinema adına yapılan bu organizasyonun bir parçası olmak o kadar mutluluk verici ki. Güzel insan demek Adanalı demek benim için. Sinemaya tutkulu insanların şehri demek. Pamuk demek, sanat demek, bereket, barış ve sevgi demek... Tüm Adanalılara, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.

Festivalde Onur Ödülü’nü alan oyuncu Cihan Ünal’ın ödülünü, Zeydan Karalar ve Biket İlhan verdi. Cihan Ünal ‘’Eylül ayının son günlerinde, sonbahar yapraklarıyla örtülü bahçemizde rengarenk çiçekler açtı bu anlamlı ödülle. Altın Koza’da emeği geçen, başta sevgili, değerli belediye başkanımız Zeydan Karalar olmak üzere, tüm jüri üyelerine, etkinliğe katılan sanatçılara ve sanatseverlere sonsuz teşekkürler.’’ dedi.

Ödül töreni Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın Türk ve dünya sinemasından film müziklerinin yer aldığı muhteşem konseriyle sona erdi.

Festival de ayrıca Kıyıda, Annesinin Kuzusu, Ceylin adlı Uzun Metraj Filmler yarışma kapsamında gösterildi.

Türk Sinemasının değer taşlarından Necip Sarıcı’nın belgeseli dikkat çekti. Mehmet Güreli’nin çektiği eser sanırım sinemanıza ışık tutacak.

 

4.GÜN

 

Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘’Kuru Otlar Üstüne’’ Türkiye prömiyerini 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde yaptı.

 Bu yıl 76. Cannes Film Festivali’nde, Merve Dizdar’a oyunculuk performansıyla “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandıran film, Türkiye’de ilk kez Altın Koza’ da adeta izdiham yarattı. 

29 Eylül tarihinde vizyona girecek olan filmin  biletlerinin satışından elde edilen gelirin İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacağı gösterim yedi salonda aynı anda gerçekleştirildi. Tüm salonların kapalı gişe olduğu ve biletlerin günler öncesinden satıldığı filmi izleyenler arasında; filmin oyuncularından Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu, Musab Ekici, Ece Bağcı, Erdem Şenocak  Savaş Özbilir yapımcı Mediha Didem Türemen yer aldı.

Filmi izleyenler arasında Halil Ergün, Mert Fırat, Gani Müjde, Berkay Ateş, Özge Acar, Hüseyin Sıtkı, Reis Çelik, Yeliz Arman. Gülay Avşar gibi bir çok isim vardı.  Filmi izlemeden evvel 197 dakika aralıksız dayanabilir miyim dedim kendi kendime ama daha ilk saniyede başlayan ritim beni sardı, gözlerimi kapamadan pür dikkat izledim, özellikle Deniz Celiloğlu’nun neredeyse filmin her karesindeki heyecanı, Merve Dizdar’ın gözleri ile konuşması  ve rahat  oyunculuğu beni benden aldı. Kaçırmayın Samet, Nuray ve Kenan’ın hikayesini.

Film sonunda dakikalarca ayakta alkışlanan oyuncular, film ekibi,  yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve senarist Ebru Ceylan ile birlikte sahneye gelerek, Esin Küçüktepepınar’ın moderatörlüğünde seyircilerin sorularını cevapladılar.

Nuri Bilge Ceylan ‘’Adana’yı çok severim. Entelektüel birikiminden belli. Türkiye’nin en çok sanatçının çıktığı  şehir. Burada prömiyer yaptığım için çok mutluyum’’ dedi. Filmin çıkış noktası için ‘Tesadüflerle oldu’’ diyen Nuri Bilge Ceylan,  ‘Ben okul işlerinden kurtulmak istiyordum. Ahlat Ağacı’nı birlikte yazdığımız Akın’ın, askerlik sırasında tuttuğu notları vardı. Onları okudum ancak film yapmayı düşünmedim önceleri. Sonra sonra, yapsam mı, duygusu geldi. Herhalde yapmam dedim. Yazdığımız en uzun senaryo oldu.  250 sayfayı buldu. Kurguda senaryo atmayı sevmiyorum. Bu büyük bir özgürlük. Başka taraflardan kısıp her şeyi çekmeye karar verdim. O kadar çok şey çektik ki beş saat oldu. Ama çok farklı sahneler vardı, mesela final böyle değildi. En çok para harcadığımız sahneler filme girmedi. Çok kalabalık sahneleri sevmiyorum. Filmin sonu Merve’de bitiyordu Deniz’e döndük’ dedi.

Cannes’te ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülünü alan Merve Dizdar, seyircinin alkışları arasında; Nuri Bilge Ceylan filminde olmanın kendisi için çok büyük bir şans olduğunu söyledi. Dizdar ‘’Nuri Bilge hocayla  çalışma fırsatı yakaladığım için çok mutluyum. Filmin herhangi bir yerinde olmak bile benim için çok önemliydi. Nuri Bilge Ceylan’ın anlattığı hikayeler herkese dokunuyor. ’’ dedi.

Filmde Samet’i canlandıran Deniz Celiloğlu, zor bir karakter canlandırdığını söyledi ve ‘’Hala ara sıra etkisinde oluyorum. Her zaman Nuri Bilge Ceylan karakterlerinden etkilendim. Karakteri, kendimi oynarken hayal ederek okuduğumda, ilk aklıma gelen şey; kendimi çıplak hissettiğim oldu. Bu kadar görünür müyüm dışarıdan, diye hissettim. Çok istedim rolü. İlk okuduğumda da bu rolü alacağım, dedim’’ diyerek rolüyle ilgili önemli bir detay verdi.  

Filmin genç oyuncusu Ece Bağcı ise ilk filmi olan ‘’Kuru Otlar Üstüne’’ için ‘’Müthiş bir deneyimdi. Benim ilk filmim. Kalbimde çok özel bir yerde duruyor Sevim karakteri’’ dedi ve Nuri Bilge Ceylan’a olan hayranlığını da dile getirdi.

Filmin senaryosunda imzası olan Ebru Ceylan, ‘’Bütün karakterleri yaratırken, güç benim için belirleyici olmuyor. Karakterlerin haklı ya da haksız olmaları değil benim önceliğim. Olaylar karşısında serbest bir zeminde hareket edebilecek karakterler yaratmaya çalışıyoruz. Bilakis zayıflıkları, zaafları, çelişkileri, benim daha çok ilgimi çekiyor. Karakterlerin duygu durumları üzerine çalışmalar yapıyorum’’ dedi.

Seyircilerin sorularını da yanıtlayan Nuri Bilge Ceylan, gelen bir soru üzerine; ‘’Filmlerim için hep taşrada çekiliyor konusu çok abartılıyor. İnsan her yerde aynıdır. Her zaman da aynıydı. Değişmeyen şeyler var, ben onlar üzerine film yapıyorum. Yazacak şey bulamayanlar var, bu tuzaklara düşmemeleri gerekiyor. Taşrada olmuş, olmamış ne fark eder? Nerede geçtiğinin önemi yok ki. Aynı şeyler her yerde yaşanabilir’’ dedi.

Filmlerindeki karakterlerin tıpkı gerçek hayatta da olduğu gibi, her söylediğine inanmamaları gerektiğini söyleyen Nuri Bilge Ceylan, ‘’Asıl mesele karakterlerdir. Her zaman merkez orada. Herkeste çok fazla duygu var. Her şey görünmez hale geliyor. Görünmesini istediğimiz şeyin tozlarını silkip ortaya çıkarmak zorundayız.’ dedi. Çok kolay ötekileştirdiğimizi de sözlerine ekleyen Nuri Bilge Ceylan, ‘’Kendi ruhumda hissetmediğim şeyi karaktere koymam’ dedi.

Festival bu yıl, 6 Şubat’ta ülkemizi derinden sarsan deprem felaketiyle büyük acıların yaşandığı bölgelere bir nebze yardımcı olabilmek amacıyla “İhtiyaç Haritası” ile iş birliği yaptı. Filmin bilet satışından elde edilecek gelir “İhtiyaç Haritası”na aktarılacak. İhtiyaç Haritasının afet bölgesinde kurduğu Hatay Komünite Merkezi başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklara ve gençlere yönelik kalıcı mekanlar kurularak çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirilecek.

  • Etiketler