• 28 MART Perşembe 16:18
  • HV
Advert

2023 Seyahat trendleri

Sedef Ertekin
Sedef Ertekin
Yayın Tarihi : 30-01-2023 14:40

Bilmem farkında mısınız ama hayatlarımızın son dönemlerinde hep bir değişim ve dönüşüm içindeyiz her birimiz. Bazı detaylar için farkındalık seviyemiz gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Ama en çok kendimizle çabamız, değişimimiz. Kendimde, kendi çevremde şahit olduğum o kadar çok farkındalık yaşadım ki… Zaten 2023 yılı hepimizin hayatlarında değiştirmek üzerine kurulu olarak geldi bize. Ya değişime ayak uyduracaksın, ya da bu dönüşümü yaşaman için zorlayan bir hayatla karşı karşıya kalacaksın. Bu yaşınıza kadar arka plana attığınız ne varsa, bu sene bir bir karşınızda bulacaksınız. Taşlar öyle güzel oturucak ki yerine; çabalayarak ulaşmak istediğiniz hayat değil de aslında bu çabanın kendiniz olduğunu anlayacaksını. Gülümseten detayları olduğu kadar zorlayıcı kısımları da olacak bu deneyimin. Hatta daha çok zorlanacağınızı bilin isterim. Değişim sancılı, ama körlük ondan da kötü unutmayın! Siz değiştikçe; karşınıza çıkan insanlar, fırsatlar, olaylar da değişiyor. Kate Douglas Wiggin’in çok sevdiğim bir sözü var:  “Uzaklara gittikten sonra tamamen değişmiş biri olarak dönmek gerçek bir mucize.” Ne kadar doğru! 

O zaman yatırımı kendimize yapalım derim bu sene; farklı rotaları keşfedelim ve bambaşka bir ben ile yolumuza devam edelim. 2023 yılında her şey olduğu gibi seyahat trendleri de bir hayli değişmiş durumda. Artık yıllardır kabul edilen gezi anlayışları yerini bambaşka seçeneklere bırakıyor. Gelin birlikte inceleyelim…

 

Pandeminin intikamını almaya devam!

Öyle bir dönemden geçtik ki hepimiz, hala izlerini silemiyoruz iç dünyamızda. Hastalık boğuşmalarının geçtiğini söyleyemeyiz; sadece bununla yaşamaya maalesef alıştık. Hele ki benim gibi okula giden bir çocuğunuz varsa; 2 haftada bir yepyeni bir mikrop evinize misafir oluyordur sizin de. Geçmeyen öksürükler, burun akıntıları artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Vitamin desteği kullanımı da hayatımızın demirbaşı haline gelmiş durumda. Ama ne olursa olsun, daha öne tecrübe etmediğimiz o pandamı döneminin başından sonuna hepimiz evlerimizde ekmek mayalamaktan bir hal olduk! Kabuğumuzdan çıkmak için deyim yerindeyse artık tüm planları, pandamı döneminden intikam alırcasına yaptığımız bir gerçek. Turizm gelirleri 2019 yılındaki seviyelere çok yakın olmaya başladı. Dünyayı sarsan ekonomik kriz ve enflasyona rağmen turizmde tırmanış gözlemlendi. Güvensizliğin tavan yaptığı zamanlardan sonra geride bıraktığımız yıl bu yaklaşım değişmeye başladı. 2023 yılında ise intikam aldığımız tavrımız artarak devam edecek!

 

Deneyim seyahatleri ön planda

Kanada bu yıl sınırları aşmak isteyenler için göze çarpan ilk rota olmaya aday. Artık fark ettiyseniz varılan yerden ziyade yolculuğun kendisini önemsiyoruz. Sosyal medyada karşımıza sıkça çıkan tren yolculuğu videoları da bunun en büyük kanıtı olarak gösterilebilir. İşte bu yolcuğun tadını çıkarma trendi ile Kanada’nın doğusunda yer alan Nova Scotie. Butan ve Zambiya bölgeleri dikkat çeken rotalar sunuyor.

Kuşakları buluşturmak önemli hale geldi

Pandemi boyunca büyüklerimizden bir hayli ayrı kaldığımız düşünülürse; artık gezi planlarımızı da bir hayli kalabalık yapmaya başladık. İntikam turizmi dediğimiz de böyle bir olay zaten! 2 - 3 sene öncesine kadar bireysel gezginler olarak yollara düşmek isterken, şimdi ne kadar kalabalık o kadar iyi diye düşünür hale geldik. 2023 yılında bol bol kalabalık aile tatillerinden nasibimizi alayacağız.

 

Tarihle buluşmalar artıyor

Petra Antik Kenti’ni duydunuz mu? Duymadıysanız bu sene bol bol duyacak, göreceksiniz! Ürdün’de bulunan ve medeniyetleri buluşturan bir rota. Aynı zamanda Dünya’nı 7 Harikası’ndan da biri kendisi. Geçtiğimiz yıl Prens William ve Kate Middleton çifti tatil için tercih etmişti Petra’yı ve çocuklarıyla birlikte çölde kalmışlardı. İşte tüm bunların etkisiyle dünyanın da gözü bir anda Petra Antik Kenti’ne çevrilmeye başladı. Yetkililer de bu durumu oldukça başarılı yönettiler ve bölgenin turizm yönüne güç katmaya, turistler için farklı alternatifler sunmaya başladılar. Çölde konaklayabileceğiniz oldukça lüks oteller mevcut. Bu konaklama deneyimi ise oldukça masalsı. Yıldızların altında unutulma bir deneyim sunuyorlar. Geceleri mum ışığının büyüsünü yaşatıyorlar. Zaten Petra, dünya üzerinde gece gökyüzü gözleminin yapılabileceği en iddialı noktalardan olarak kabul ediliyor.

Avrupa’nın yükselişe geçenleri

Artık alışılmış rotaların sınırlarını zorlamak gerekiyor. Avrupa’da yıllar için sıradanlaşmış rotalar bu sene pek ilgi görmüyor. Dresden, Manchester, New Mexico, El Salvador, Güney İskoçya ve Marsilya bu yıla iddialı bir giriş yapanlardan. Bölgenin keşfedilmeyi bekleyen oldukça fazla detayı var. 

Almanya’nın Saksonya eyaletinin merkezi olan Dresden, yaşayan sanat eseri kıvamında bir şehir olma özelliğiyle dikkat çekenlerden. Sayısız barok yapısıyla her adımı büyülüyor. Elbe Nehri’nin kıyılarında yer alan Dresden, ormanlarla, bahçelerle ve parklarla dolu yemyeşil bir yer. Ünlü opera bestecisi Wilhelm Wagner 1800’lerde eserlerini burada tanıtmış. Durum böyle olunca etkileri günümüzde de bir hayli hissediliyor. Şehrin kültürel ve sanatsal tarihi oldukça zengin. Sanat meraklıları Gemäldegalerie Alte Meister ve Grünes Gewölbe müzelerini es geçmemeli. 

 

Doğaya dönüyoruz!

Son dönemlerde özellikle gençler rotalarını doğaya çevirmiş durumda. Karavan tatiller, doğa yürüyüşleri, doğal yaşam alanları hayatımızın tam merkezinde bir konum almış durumda. Lüksün yerini doğayla doldurma eğilimi bu yıl içinde sıka karşımıza çıkmaya devam edecek. 

 

Yemek için yollardayız

Gastronomi trendleri de seyahat rotalarına yön veren kuvvetli etkenlerin başında geliyor. Son zamanlarda gastronomi trendleri genel olarak sürdürülebilirlik üzerine kurulurken aynı zamanda lokal lezzetlerle de ön plana çıkmaya başladı. Durum böyle olunca bu yıl bölgelerin etnik yapısını mutfağa yansıtan lezzetler de ön plana çıkıyor. Bu yıl seyahat rotalarımızın nerdeyse yarısını gastronomi deneyimleri üzerine çizeceğiz.

İtalya bu sene gastronomi rotaları için en çok rağbet görmeye aday olan bölgelerden birisi. İtalya denildiğinde akla ilk gelen Akdeniz kıyısı boyunca uzanan sevimli sahil kasabaları oluyor fakat bu senenin favorisi Umbria! İtalya’nın denize kıyısı bulunmayan tek bölgesi olan Umbria, geleneksel yemek kültürünü iddialı bir şekile yansıtanlardan. 

2023 yılında yemek için çizilen seyahat rotalarının başında Malezya’nın başkenti Kuala Lumper, Japonya’dan Fukuoka, Urugay’ın başkenti Montevideo  ve Güney Afrika yer alıyor. 

  • Etiketler