https://www.geccemekan.com/files/uploads/user/b6770af9bf892b0d4dbbc1aa5a3201a4-3a2748ac42c6bbe14ce5.jpg Gürkan Boztepe

Veni Vidi Vici

23-10-2023 18:32 4594 kez okundu.

Evet bu söz hepimizin bildiği gibi ünlü Roma imparatoru Jül Sezar’a ait; Geldim Gördüm Yendim.

Peki bu sözü Sezar’ın Tokat - Zile de savaş sonrası söylediğini biliyor muydunuz? 

Ben de Zile’de söylediğini bilmiyordum.

Dünyada bu söz İtalya’nın bir köyünde veya Yunanistan sınırlarında yine Sezar tarafından söylenmiş olsa tüm dünya orayı görmeye giderdi.

Biz de diyoruz ya hep kendi reklamımızı yapamıyoruz. Al sana Zile de reklamı yapılmayan marka kentlerden biri.

Zile’ye neden gitmeliyim dersen; aşağıdaki konulardan en az biri ilgini çekiyorsa kesinlikle gitmen lazım.

*Reenkarnasyon (Yeniden hayata geliş) 

*Kadın egemen toplum 

*Farklı dinler 

*Dinler öncesi Pagan inanışları 

*Jül Sezar gerçekleri 

*Jül Sezar ve Zile müzesi 

*Sağlığa iyi gelen ruhani taşlar kolyeler 

*Nostaljik gerçek antika eşyalar 

*Uzaylılar veya Ufo 

*Özel dokuma kumaşlar 

*Bağ evlerinde yapılan gastronomik alemler 

*Zile kalesi 

*Zile Pekmezi 

*Dünyadaki ilk Lunapark 

*Dünyadaki ilk striptiz 

 

Gelelim Sezar bu sözü nasıl söylemiş?

Türkçe karşılığı; "Geldim, gördüm, yendim"dir. 2055 yıl önce Antakya üzerinden Tokat'ın Zile ilçesine gelen Jül Sezar, Pontus kuvvetlerini ağır bir yenilgiye uğratmış ve tarihe geçen sözleriyle zaferini tescillemişti: “Veni, vidi, vici.” Geldim, gördüm, yendim..

Tarihi kaynaklara göre, MÖ 100 veya MÖ 44 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Roma Generali Julius Sezar, Pontus asıllı Basforos kralı II. Farnakis ile Zile Altıağaç mevkiinde çok kanlı bir savaş yapar. Savaşta her iki taraf da büyük kayıplar verir. Ancak savaşı Roma Generali Julius Sezar kazanır. Bunun üzerine dünyaca ünlü sözü ”Veni-vidi-vici” (Geldim-gördüm-yendim) diyerek, durumu Roma'ya bildirir.

SezarPompei'de kaleye taş bir kitabe yaptırarak, dünyaca ünlü bu sözünü oraya da yazdırır. Günümüzde Pompei Kalesi'nde bulunan kitabeleri ziyaret etmek için her yıl çok sayıda turist ilçeye gelirken, bazı tarihçiler bu kitabenin Sezar tarafından yapılan asıl kitabe olmadığını, gerçek kitabenin çalındığını ve nerede olduğunun tespit edilemediğini, ama bu sözün Zile İlçesi'nde söylendiğinin tüm kaynaklarda geçtiği de ifade edilmektedir.Zile'den çıkarılan pek çok antik eserin üzerinde "Veni-vidi-vici" yazısının görüldüğü ifade edilmektedir.

 

Gelelim Reenkarnasyon konusuna; neden Zile? Neden uzaylılar buraya geliyor? 

Gizemli olaylar neden hep bu bölgede? 

Bu konuları ben sizlere aktarmak isterdim ama benden daha iyi anlatacak biri var; Necmettin Eryılmaz.

Hatta kendisi belirttiğim tüm konuları sizlere detaylı aktaracak.

İnanılmaz donanımlı ve alçakgönüllü.

Tokat Zile de Saffet Emre Tonguç gibi donanımlı özel bir dost. Uçağa atlayıp selamımla gidiyorsunuz sizi hem gezdirecek hem detaylı anlatacak…

Orada vizyonu ve duruşu ile şehre değer katan Belediye Başkanı'mız Şükrü Sargın‘a da  buradan selam olsun.

Kendisi bizzat beni üşenmeden kaleye çıkartıp muhteşem müzeyi birebir gezdirdi…

Havalar daha güzel giderken Anadolu’yu keşfedin, baymadı mı artık hep Bodrum Çeşme? 

Hem az ödeyin hem de samimi naif bozulmamış Anadolu insanı ile tanışın…

 

Bu haftalık benden bu kadar kalın sağlıcakla…

 

 

 

DİĞER YAZILARI Sağlık turizmi ve zayıflama sektörü Evde yemek Gastroshow Shakira rehberiyle Yunanistan Hamburger ve coğrafi işaretli hamburger Müzik kültürü ve toplum kültürü Yaz geliyor kilo verecek misin? Evcil hayvan gastronomisi İzmir klasik lezzetleri Marka olmak Doğru bildiğimiz yanlışlar Ordu Ünye'de gastronomi ve turizm Avrupa sosyetesi nerede? Zengin yoksul GTD, Türkiye gastronomisine değer katanları ağırladı Türk gastronomisi uzayda! 40 önemli bilgi Gastronomik önemiyle dikkat çeken 5 kitap 2023'ün EN'leri listesi 2024 Markalaşma Yılı İzmir'de neler oluyor? Sofra Adabı ve Asalet Napolyon Kalbim Malta'da kaldı Burçlar hangi yemekleri sever? Michelin ve Türk Mutfağı'na saygı! Hygge Felsefesi nedir? Kopenhag'da bir gecce Kültür manyağı yaparım Son Akşam Yemeği'nin hikayesi Hoş geldin Ekim 2023 İstanbul'da neler oluyor? Gastronomi turizmi için şehir etkinliklerinin önemi Anadolu kadınına döviz kazandırmak Emlak sektörü ve gastronomi Personel sorunu & Patron sorunu Ünlüler ne yemek sever? 3 günde Tokat Motor kültürü Gastronomi ve sanat İzlemeniz gereken iki film Neden eski müzikler 2 Michelin Yıldızlı şefin en iyi tabağı: Domates Bayramlara bakış açısı Fethiye bayramlıkları Bodrum, neden Bodrum? İstanbul'da etkinlik yoğunluğu Bodrum-Çeşme nereden çıktı? Atatürk'ün hayatını kurtaran saat Mutfak yangınları Şehirleri marka yapan restoranlar Peru Gastronomisi Anneler Günü'nün bilinmeyen hikayesi Topkapı Sarayı Paskalya Bayramı ve Ukrayna İstanbul semtlerinin isimleri nereden geliyor? Hobin kadar konuş Evde Somon ve Morina kalmamış Oslo'ya gittim! Başka bir Çanakkale Zaferi İzmir'de bir günde ne yenir? Sophia Loren ve favorisi Ristorante Apollianare Sevimli dostlar; köpeklerimiz, kedilerimiz Neden Anadolu? Deprem gerçeği! Amerika havası Tiyatro 24 TL, kahve 50 TL: "Veba" İstanbul'da su durumu, kuraklık ve farkındalık İstanbul'da gezilecek yerler Yaşlandığını nasıl anlarsın? 2022'nin En'leri listesi Avatar: Suyun Yolu Gastronomi sözlüğü Christmas ve Noel Baba  İstanbul semt isimleri Trüf mantarı Tanımlar Haftalık gelişmeler... Prag'da sonbahar! YEMEK  YEMEK  MICHELIN YILDIZI  Ne İzleyelim? Trüf mantarı ve Gastronomi  Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi İHRACAT REKORLARI Amerika Başkanını Covid 19'dan koruyan karamürver ve Kastamonu