https://www.geccemekan.com/files/uploads/user/b6770af9bf892b0d4dbbc1aa5a3201a4-3a2748ac42c6bbe14ce5.jpg Gürkan Boztepe

Bayramlara bakış açısı

05-07-2023 12:25 4534 kez okundu.

 

Bayram denilince hep çok seviniriz. Çocukluğumuzdan beri böyledir. Bayram demek tatil demek,bayram demek yeni kıyafetler demek,bayram demek harçlık almak, şeker yemek, kurban eti yemek demek.

Bunun haricinde yaklaşık 30 yıllık turizm acenteciliği yaşamımda Bayramlar hep bizim para kazandığımız dönemler olmuştur.

Özellikle yurtiçi ve yurtdışı turlarına yoğun ilgi ile girdiğimiz ticari risklerin karşılığını alabildiğimiz önemli zamanlar idi.

Bayram ve yılbaşı dönemlerinde ben hep çalıştım. Siz gezmeyi düşünürken ben 1 yıl önceden gezdireceğim otel ve uçak için çeklerimi kesip sözleşmelerimi  tamamlıyordum.

Yılbaşı dönemlerinde ve bayram dönemlerinde pekçok sanatçı ile çalışma imkanım oldu.

Kimler kimler ;GülbenErgen, Ebru Gündeş, Suna Yıldızoğlu, Lemi, Süheyl-Behzat Uygur, Suavi, Alex, Enbe ilk aklıma gelenler…

O zaman menejer Egemen Bostancı’nın yanında yetişmiş değerli Lisa Tuna ile yoğun çalışırdık. Kendisi çok özel bir insandı.Hem zerafet hem de profesyonel sanatçı menejerliğini görme imkanım oldu.

Şimdi sanatçı tatil, aile ziyaretleri ne kadar önemli bilmiyorum. Hatta evlilik kurumu düğün dernek bile gerek pandemi gerekse dijital dünya gerekse gençlerin değişen özgür yaşama ve ekonomik özgürlükleri ile değiştiğini düşünmekteyim.

Eskiden boşanmak önemli bir olaydı. Düğün desen başlı başına aileler arası kriz süreciydi.

Düğün ve ev krizini atlatan gençler evlenebiliyordu. .Boşanmak zaten kadının toplumdaki algısı açısından zor bir konuydu. Şimdilere hem erkek hem de kadın para kazandığı için ve toplumsal baskılarda büyük şehirlerde daha az hissedildiğinden kimse kimseyi çekmiyor.

Çocukların ne olacağı ise psikolog ve pedagoglara verilecek ödemeler ile çözüldüğü düşünülüyor.

Gelelim ülkelerde bayram sürelerine;

Amerika 0

Meksika 13

Çin 15

Filipin 17

Katar 25

Japonya 26

Türkiye 27

Hindistan 27

Mısır 28

İngiltere 28

Almanya 30

Yunanistan 32

Finlandiya 36

Fransa 36

İsveç 38

İran 53

Bu arada  gastronomi Turizmi Derneği ve Tuik verilerine göre rekor artışla yurtiçi ve yurtdışı turizm hareketinde destinasyon seçimlerinde ilk iki tercihden biri Gastronomi /yeme içme ve kültür olmuş durumda .

Şimdi Sanayici açısından üretim açısından baktığımızda üretime bu kadar ara verilmesi (hem de maaş ve sigorta ödemeleri devam ederken) kolay izah edilebilir bir durum olmamakla beraber bir de bu yıl hem genel hem de mahalli idareler seçimleri sebebi ile zor bir süreç geçmektedir.

Bir de yaz tatili gelince ülkede iş yapılması gereken ticaretin yoğun olacağı zamanlar azalmakta gözükmekte .Biz turizmciler de ticaret yapmakta; baktığınızda restoranlar oteller ve beach clublarda bacasız sanayi şeklinde para kazanmaya devam etmekte .

Rakip ülkelerden İspanya İtalya Fransa zaten ekonomilerini turizm ve Gastronomi üzerine kurmadılar mı? Yıllardan beri böyle para kazanıyorlar .

Bugün İstanbul’da ortalama otelde geceleme 2.7 geceleme ve reel olarak 125 Euro kişi başı 1 gece için ödeme yapılmakta .Bunun yeme içme ve etkinlikleri de eklerseniz ciddi paralar dönmekte .

Hepimizin istediği konaklama gelirleri ile yeme içme gelirlerinin eşit olması.

Bana göre çok yakında konaklama gelirlerini geçecek .

Neyse  tatiller bize iyi gelir umarım da dönüşte iç piyasada herkesin motivasyonu artar.

Yurtdışından gelen misafirler ile Türk turistleri satın alma gücü açısından eşit olması temennimiz.

Gelir seviyesi yüksek turisti Taksim'de de görmek istiyoruz .

Bu konuda Turizm Bakanlığımız ve Beyoğlu Belediyesi'nin değerli çalışmaları olduğunu biliyorum.

Galataport'tan başlayan Kültür yolu projesi, AKM'de etkinlikler, Festivaller mevcut umarım İstiklal Caddesi'nde dolaşan turist kalitesini arttırır.

Bu haftalık benden bu kadar kalın sağlıcakla …

DİĞER YAZILARI Sağlık turizmi ve zayıflama sektörü Evde yemek Gastroshow Shakira rehberiyle Yunanistan Hamburger ve coğrafi işaretli hamburger Müzik kültürü ve toplum kültürü Yaz geliyor kilo verecek misin? Evcil hayvan gastronomisi İzmir klasik lezzetleri Marka olmak Doğru bildiğimiz yanlışlar Ordu Ünye'de gastronomi ve turizm Avrupa sosyetesi nerede? Zengin yoksul GTD, Türkiye gastronomisine değer katanları ağırladı Türk gastronomisi uzayda! 40 önemli bilgi Gastronomik önemiyle dikkat çeken 5 kitap 2023'ün EN'leri listesi 2024 Markalaşma Yılı İzmir'de neler oluyor? Sofra Adabı ve Asalet Napolyon Kalbim Malta'da kaldı Burçlar hangi yemekleri sever? Michelin ve Türk Mutfağı'na saygı! Hygge Felsefesi nedir? Kopenhag'da bir gecce Veni Vidi Vici Kültür manyağı yaparım Son Akşam Yemeği'nin hikayesi Hoş geldin Ekim 2023 İstanbul'da neler oluyor? Gastronomi turizmi için şehir etkinliklerinin önemi Anadolu kadınına döviz kazandırmak Emlak sektörü ve gastronomi Personel sorunu & Patron sorunu Ünlüler ne yemek sever? 3 günde Tokat Motor kültürü Gastronomi ve sanat İzlemeniz gereken iki film Neden eski müzikler 2 Michelin Yıldızlı şefin en iyi tabağı: Domates Fethiye bayramlıkları Bodrum, neden Bodrum? İstanbul'da etkinlik yoğunluğu Bodrum-Çeşme nereden çıktı? Atatürk'ün hayatını kurtaran saat Mutfak yangınları Şehirleri marka yapan restoranlar Peru Gastronomisi Anneler Günü'nün bilinmeyen hikayesi Topkapı Sarayı Paskalya Bayramı ve Ukrayna İstanbul semtlerinin isimleri nereden geliyor? Hobin kadar konuş Evde Somon ve Morina kalmamış Oslo'ya gittim! Başka bir Çanakkale Zaferi İzmir'de bir günde ne yenir? Sophia Loren ve favorisi Ristorante Apollianare Sevimli dostlar; köpeklerimiz, kedilerimiz Neden Anadolu? Deprem gerçeği! Amerika havası Tiyatro 24 TL, kahve 50 TL: "Veba" İstanbul'da su durumu, kuraklık ve farkındalık İstanbul'da gezilecek yerler Yaşlandığını nasıl anlarsın? 2022'nin En'leri listesi Avatar: Suyun Yolu Gastronomi sözlüğü Christmas ve Noel Baba  İstanbul semt isimleri Trüf mantarı Tanımlar Haftalık gelişmeler... Prag'da sonbahar! YEMEK  YEMEK  MICHELIN YILDIZI  Ne İzleyelim? Trüf mantarı ve Gastronomi  Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi İHRACAT REKORLARI Amerika Başkanını Covid 19'dan koruyan karamürver ve Kastamonu