https://www.geccemekan.com/files/uploads/user/b6770af9bf892b0d4dbbc1aa5a3201a4-3a2748ac42c6bbe14ce5.jpg Gürkan Boztepe

Prag'da sonbahar!

09-11-2022 14:43 5440 kez okundu.

 

Hafta sonları için gidebileceğiniz çok özel bir şehir Prag;

Dilerseniz önce tarihine bakalım;

İkinci Dünya Savaşı boyunca Nazi yönetimi ve savaştan sonra da Sovyetler Birliği'nin egemenliği altında zor zamanlar geçirmesine rağmen, başkent Prag, cazibesini sürdürmeyi başardı.

Şehrin tarihi, Bohemya Dükü I. Borivoj'unVltava Nehri'nin üzerine bir Hristiyan şapeli inşa ettirdiği 9. yüzyıla kadar giderken, 10. yüzyılın sonunda, Vysehrad Kalesi inşa edildi ve Slav yerleşimi ortaya çıktı.

Bohemya kristalleri ismi nereden geldiği de ortaya çıkmış oldu.

13. yüzyılın başında ise günümüzde "Eski Şehir" olarak adlandırılan Prag'ın en eski kısmı kuruldu ve bundan kısa bir süre sonra Vltava Nehri'nin kıyıları ilk köprü ile birbirine bağlandı.

Bohemyalı II. Ottokar, daha sonra “Yeni Şehir” olarak adlandırılan ve günümüzde "Mala Strana" olarak adlandırılan ikinci Prag şehrini kurdu.

UNESCO Dünya Mirası Alanları listesinde 1991'den beri yer alan şehrin en eski ve önemli meydanı "Eski Kent Meydanı" büyüleyici bir 14. yüzyıl görünümüne sahip.

Eski kent meydanında, Astronomik Orta Çağ Saat Kulesi, Tyn Kilisesi, Eski Belediye Binası, Jan Hus Heykeli, şamdanlarla bezeli kubbeli tavanıyla 12. yüzyılda inşa edilen St. Nicholas Kilisesi ve Meryem Ana Sütunu ile daha birçok tarihi yapı yer alıyor.

Çeşitli desen ve tasarıma sahip Arnavut kaldırımlarıyla döşeli Prag sokakları, kilise çatılarının tepesindeki uzun kulelerden binaları süsleyen süslü kapılara kadar, karmaşık detaylar ve muhteşem tasarımlarla dolu.

"Dava" ve "Dönüşüm" gibi eserleriyle 20. yüzyıl edebiyatının en ünlü isimlerinden biri olan ve bu şehirde doğan Franz Kafka, Prag'la neredeyse eş anlam taşıyor.

Şehrin Yahudi Mahallesi'nde Kafka'nın bir heykeli bulunurken, Franz Kafka Müzesi'nde ise yazarın hayatı ve çalışmaları sergileniyor.(Buraya muhakkak gidin)

Prag'da yer alan Ulusal Müze, Yahudi Müzesi, Komünizm Müzesi ve Mucha Müzesi başta olmak üzere çok sayıda müze ve sanat galerileri de yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor.

Şimdi 5 soruda neden Prag ?

1-Şehir turistik mi?

Avrupa’nın en fazla turist çeken 4.kenti

2-Türkiye’den ulaşım  pahalı mı?

170 Usd THY Gidiş dönüş şu anki fiyat(kampanya ile)

Bir de Pegasus alternatifi var.

Bodrum biletleri de artık çok ucuz değil diye biliyorum.

3-Gezilecek yerler; Müze gezmeyi severseniz bence cennet.(Banksy sergisi şu anda Prag da bence bu çok kıymetli.Sırf bunun için bile gidilir .Banksy sergisi eski bir katedral içinde inanılmaz ruhani bir ortamda.Kesinlikletevsiyeediyorum.Burada emeği geçen Türk girişimcisi Derya Evren e teşekkür etmek lazım.Ben Prag belediye başkanı olsam kendisine özel bir ödül veririm.Banksy sergisi giriş ücreti de makul kişi başı 15 Euro olmalı.)

4-Yeme içme nasıl?

Bu konuda elbette Türk Mutfağının yanından geçemez .Fakat Gulaş veya tatlı olarak da Trdelniktadımlayabilirsiniz.Çubuğun etrafına sarılmış daha sonra şeker ceviz veya krema ile dondurulmuş hamurdan yapılan bir tatlıdır.Turistler arasında çok popüler bir hamur işidir.Benim görüşüm burada İtalyanlar mutfak olarak çok baskın.Ayrıcaasya mutfağı sevenler için yine özel mekanlar gözlemledim.

5-Mimari nasıl? Söylentilere göre ikinci Dünya savaşında Hitleri’in sevgilisi Praglı çek olduğu için kendisinden bombalama yapılmaması için yalvardığı hala dilden dile geçen bir hikaye.Bu sebeple şehir eski halini çok iyi korumuş.Binalar ve renovasyonları çok iyi durumda.

Özellikle şehrin dışına da açıldıkça çok şık kale ve şatolar da gezilmeye değer.Ama en fazla dikkatimi çeken yeşile ve çocuklara verdikleri değer oldu.Çocuğun veya evcil hayvanınız varsa Pragda sizi bekleyen çok özel parklar var.

Bu konuda beni gezdiren ve ülkemizin gururu üst düzey yönetici aile Birol Üner ve Ece Hakyemez  ve tatlı çocukları Uzay’ı tebrik etmeden geçmeyeceğim. Nerdeyse Prag’da turistlerin bilmediği yerleri de beni gezdirerek genel kültürümü arttırdılar.

Gezmeniz gereken yerler: Karl Köprüsü, kafkaMüzesi,AzizVitusKatedrali,Vitava nehri yanındaki kazları beslemek ,Prag kalesi,Astronomik saat(Her 12 saat diliminin 12 burcu temsil ettiği ve her saat başında saatin üzerindeki figürlerin gösterisini izleyebilirsiniz.), Vsehradkalesi, TynKilisesi, PowderTower.

Eski model arabalarla şehir turu da ilginizi çekebilir.

Prag’da çok değerli işler yapan Egemen Bağış Büyükelçimiz (eski bakanımız) ülkemizi çok iyi temsil ediyor. Özellikle sadece çeklerle değil Tüm Avrupa’daki bürokratlarla mükemmel ilişkiler kurmuş.  Ayrıca Prag Büyükelçimiz  olarak da orada yaşayan Türk vatandaşlarımızın tüm sorunlarını çözmek ve ülkemizi doğru tanıtmak için elinden geleni yapıyor. Genç dinamik zeki ve vizyonlu böyle devlet adamlarına ülkemizin daha fazla ihtiyacı var.

 

Bu haftalık benden bu kadar kalın sağlıcakla …

 

 

 

 

DİĞER YAZILARI Sağlık turizmi ve zayıflama sektörü Evde yemek Gastroshow Shakira rehberiyle Yunanistan Hamburger ve coğrafi işaretli hamburger Müzik kültürü ve toplum kültürü Yaz geliyor kilo verecek misin? Evcil hayvan gastronomisi İzmir klasik lezzetleri Marka olmak Doğru bildiğimiz yanlışlar Ordu Ünye'de gastronomi ve turizm Avrupa sosyetesi nerede? Zengin yoksul GTD, Türkiye gastronomisine değer katanları ağırladı Türk gastronomisi uzayda! 40 önemli bilgi Gastronomik önemiyle dikkat çeken 5 kitap 2023'ün EN'leri listesi 2024 Markalaşma Yılı İzmir'de neler oluyor? Sofra Adabı ve Asalet Napolyon Kalbim Malta'da kaldı Burçlar hangi yemekleri sever? Michelin ve Türk Mutfağı'na saygı! Hygge Felsefesi nedir? Kopenhag'da bir gecce Veni Vidi Vici Kültür manyağı yaparım Son Akşam Yemeği'nin hikayesi Hoş geldin Ekim 2023 İstanbul'da neler oluyor? Gastronomi turizmi için şehir etkinliklerinin önemi Anadolu kadınına döviz kazandırmak Emlak sektörü ve gastronomi Personel sorunu & Patron sorunu Ünlüler ne yemek sever? 3 günde Tokat Motor kültürü Gastronomi ve sanat İzlemeniz gereken iki film Neden eski müzikler 2 Michelin Yıldızlı şefin en iyi tabağı: Domates Bayramlara bakış açısı Fethiye bayramlıkları Bodrum, neden Bodrum? İstanbul'da etkinlik yoğunluğu Bodrum-Çeşme nereden çıktı? Atatürk'ün hayatını kurtaran saat Mutfak yangınları Şehirleri marka yapan restoranlar Peru Gastronomisi Anneler Günü'nün bilinmeyen hikayesi Topkapı Sarayı Paskalya Bayramı ve Ukrayna İstanbul semtlerinin isimleri nereden geliyor? Hobin kadar konuş Evde Somon ve Morina kalmamış Oslo'ya gittim! Başka bir Çanakkale Zaferi İzmir'de bir günde ne yenir? Sophia Loren ve favorisi Ristorante Apollianare Sevimli dostlar; köpeklerimiz, kedilerimiz Neden Anadolu? Deprem gerçeği! Amerika havası Tiyatro 24 TL, kahve 50 TL: "Veba" İstanbul'da su durumu, kuraklık ve farkındalık İstanbul'da gezilecek yerler Yaşlandığını nasıl anlarsın? 2022'nin En'leri listesi Avatar: Suyun Yolu Gastronomi sözlüğü Christmas ve Noel Baba  İstanbul semt isimleri Trüf mantarı Tanımlar Haftalık gelişmeler... YEMEK  YEMEK  MICHELIN YILDIZI  Ne İzleyelim? Trüf mantarı ve Gastronomi  Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi İHRACAT REKORLARI Amerika Başkanını Covid 19'dan koruyan karamürver ve Kastamonu