https://www.geccemekan.com/files/uploads/user/b6770af9bf892b0d4dbbc1aa5a3201a4-3a2748ac42c6bbe14ce5.jpg Gürkan Boztepe

İstanbul semt isimleri

07-12-2022 12:27 7193 kez okundu.

İstanbul’da yaşıyoruz ama içinde yaşadığımız kent isimlerinin nereden geldiğini biliyor muyuz?

 

Taksim: Osmanlı'da sucuların suyu taksim ettiği merkez olduğu için

Teşvikiye: Sultan Abdülmecit’in bir mahalle kurulması için teşvik etmesi ardından buranın adı Teşvikiye olarak kaldı.

Bostancı: Eskiden hertürlü meyve ve sebzenin yetiştirildiği bostanlar bu bölgede olduğundan dolayı bu ismi aldı.

Sütlüce: Bu bölgede Süt Menbat adında bir Rum köyü vardı. Burada memelerinden su akan bir kadın heykeli vardı. Buranın suyunun kadınların sütünü arttırdığı ve sağlık getirdiği inancı vardı. O yüzden isim Sütlüce kaldı.

Kazlıçeşme; Uçuşan kazların peşinden gidilip su merkezleri bulunduğu için

Ayrılık Çeşmesi: Osmanlı'da İstanbul'da sefere çıkanların uğurlama noktası olduğundan

Laleli: Laleli Derviş'den bu ismi almıştır. 3.Mustafa adına cami yaptırdığından bu isim kalmıştır.

Şişli: Şiş yapımı ile uğraşan bir aile olması ve Şişçilerin konağı tarif edilirken ,şişlilerin konağı şeklinde aktarılmasından dolayı.

Beyoğlu: İslamiyeti kabul eden Pontuslu bir Venedik prensi burada oturduğu için

Eminönü: Çarşıdaki Gümrük emirliği esnafı denetleme yetkisindeydi. Gümrük Emirleri burada olduğundan dolayı Eminönü ismi kullanılmıştır.

Tophane: Osmanlı’nın top imalathanesi burası olduğundandır.

Bebek: Fatih Sultan Mehmet’in bölgeyi koruması için yolladığı Bölükbaşı kişisinin lakabı bebek olduğundandır.

Aşiyan: Tevfik Fikretin burada bulunan kuş yuvası anlamına gelen Aşiyan isminden almaktadır.

Çemberlitaş: Bizans'ın en önemli meydanındaki en büyük sütun taş olan Çemberlitaş bu semte ismini vermiştir.

Tahtakale: Tahta altı anlamında (Taht-el -kale) anlamındadır.

Veliefendi; Hipodrom Şeyhülislam Veli Efendi toprakları içinde olduğundan

Şaşkınbakkal: Yerleşim yoğun olmadığı dönemlerde,burada denize girmeye gelenlerin iş yapamayacağını düşündüğü için bölgedeki bakkala verilen isim bölgeye adını vermiştir.

Etiler: 192 villa yapılması için 1950 yılında Etibank sermayesi ile kurulmuş olan kooperatif den kaybaklanmaktadır.

Caddebostan: Bostanı bol olan bölgede cadılar dolaştığına dair söylenti dolaştığı için adını ilk başta Cadı bostanı olarak anıldı.Sonradan bu isme evrildi.

Cağalooğlu: Sinanpaşa’nın bu semtteki sarayından ve camiden ismini almıştır.Cağaloğlu Sinan Paşa dan

Beşiktaş: Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemileri yanaşması ve bağlanması için limana diktirdiği beş taştan dolayı bu isim kalmıştır.

Unkapanı: Kabban (tartı)ağırlık ölçer arpa yüklü gemiler buraya geldiğinde ile ölçüldüğünden (tartı)demirlediğinde semt bu adı aldı.

Çatladıkapı: 1532 depreminde buradaki kapı çatlayınca bu semtin adı böyle anılmaya başlandı.

Kandilli: 4.Murat sehzadelerin birinin doğması sebebi ile burada yedi gece kandil yaktırdı.Bu yüzden Kandilli ismi kaldı.

Akaretler: Sultan Abdülazizin yaptırmak istediği fakat Sultan2.Abdülhamidin yaptırdığı Aziziye camisi giderleri karşılamak için bu ismi aldı

Ahırkapı: Sarayın has ahırları burada olduğu için bu ismi kullanmaktadır.

Çengelköy: Gemi çapaları burada yapıldığından dolayı isim buradan kaynaklanmaktadır.

Beyazıt: Sultan 2.beyazıtın kendi ismi ile buraya külliye yaptırması ardından böyle anılmaya başlandı.

Aksaray: İshak paşa Anadoludaki Aksaray da yaşayan insanları bugünkü İstanbul Aksaray semtine gönderir.İsmi bu sebepten almıştır.

Kadıköy: Fatih Sultan Mehmeti’in İstanbul kadısını buraya yerleştirmesi ile bu ismi almıştır.

Bakırköy: Bizanslıların Makri Hori dedikleri semt;14.yüzyılda Osmanlı eline geçince Makrököy adını aldı.1925 de yabancı isimlerin değiştirilmesi kanunu ardından son halini aldı.

Üsküdar: Bizasn döneminde Skutari denilen asker kışlaları şehhrin bu yakasında kaldığından semt Skutarion diye anılır idi.Bu isim zamanla Üsküdar kaldı.

Bağlarbaşı: Bir zamanlar en ünlü bağların burada olmasından dolayı bu isim ile anılmıştır.

Feriköy: Abdülaziz döneminde yaşayan zengin Madam Ferry’den bu ismi almıştır.Normalde buradaki tüm topraklar Madam Ferry nin eşine bağışlanmış idi.Anvak eşi vefat edince tüm mal Madam Ferry’e kaldı.

Okmeydanı; Fatih Sultan Memet’in otağını kurduğu bu bölgeye;Okçular tekkesi yaptırması ardından semt Ok meydanı ismini almıştır.

Pendik: Bizans döneminde kullanılan Pantecion surlarla çevrili Duvar anlamına geldiğinden dolayı bu şekilde kalmıştır.

Bu haftalık benden bu kadar kalın sağlıcakla …

 

DİĞER YAZILARI Sağlık turizmi ve zayıflama sektörü Evde yemek Gastroshow Shakira rehberiyle Yunanistan Hamburger ve coğrafi işaretli hamburger Müzik kültürü ve toplum kültürü Yaz geliyor kilo verecek misin? Evcil hayvan gastronomisi İzmir klasik lezzetleri Marka olmak Doğru bildiğimiz yanlışlar Ordu Ünye'de gastronomi ve turizm Avrupa sosyetesi nerede? Zengin yoksul GTD, Türkiye gastronomisine değer katanları ağırladı Türk gastronomisi uzayda! 40 önemli bilgi Gastronomik önemiyle dikkat çeken 5 kitap 2023'ün EN'leri listesi 2024 Markalaşma Yılı İzmir'de neler oluyor? Sofra Adabı ve Asalet Napolyon Kalbim Malta'da kaldı Burçlar hangi yemekleri sever? Michelin ve Türk Mutfağı'na saygı! Hygge Felsefesi nedir? Kopenhag'da bir gecce Veni Vidi Vici Kültür manyağı yaparım Son Akşam Yemeği'nin hikayesi Hoş geldin Ekim 2023 İstanbul'da neler oluyor? Gastronomi turizmi için şehir etkinliklerinin önemi Anadolu kadınına döviz kazandırmak Emlak sektörü ve gastronomi Personel sorunu & Patron sorunu Ünlüler ne yemek sever? 3 günde Tokat Motor kültürü Gastronomi ve sanat İzlemeniz gereken iki film Neden eski müzikler 2 Michelin Yıldızlı şefin en iyi tabağı: Domates Bayramlara bakış açısı Fethiye bayramlıkları Bodrum, neden Bodrum? İstanbul'da etkinlik yoğunluğu Bodrum-Çeşme nereden çıktı? Atatürk'ün hayatını kurtaran saat Mutfak yangınları Şehirleri marka yapan restoranlar Peru Gastronomisi Anneler Günü'nün bilinmeyen hikayesi Topkapı Sarayı Paskalya Bayramı ve Ukrayna İstanbul semtlerinin isimleri nereden geliyor? Hobin kadar konuş Evde Somon ve Morina kalmamış Oslo'ya gittim! Başka bir Çanakkale Zaferi İzmir'de bir günde ne yenir? Sophia Loren ve favorisi Ristorante Apollianare Sevimli dostlar; köpeklerimiz, kedilerimiz Neden Anadolu? Deprem gerçeği! Amerika havası Tiyatro 24 TL, kahve 50 TL: "Veba" İstanbul'da su durumu, kuraklık ve farkındalık İstanbul'da gezilecek yerler Yaşlandığını nasıl anlarsın? 2022'nin En'leri listesi Avatar: Suyun Yolu Gastronomi sözlüğü Christmas ve Noel Baba  Trüf mantarı Tanımlar Haftalık gelişmeler... Prag'da sonbahar! YEMEK  YEMEK  MICHELIN YILDIZI  Ne İzleyelim? Trüf mantarı ve Gastronomi  Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi İHRACAT REKORLARI Amerika Başkanını Covid 19'dan koruyan karamürver ve Kastamonu