• 28 NİSAN Pazar 23:03
  • HV
Advert

Karaca ile yılbaşı geccesine özel yemek tarifleri

Yılbaşı geccenizi evinizde şık bir sofra eşliğinde kutlamayı düşünenlerdenseniz; yılbaşı için en özel ve pratik tarifleri sizler için bir araya getirdik. Sofralara zarif ve şık bir dokunuş yapan Karaca Home ve Karaca ile birbirinden özel lezzetleri gelin birlikte keşfedelim!

Karaca ile yılbaşı geccesine özel yemek tarifleri
EATING & DINING
Yayın Tarihi : 06-12-2023 10:56

Ana Yemekler 

 

Fırında Hindi But - İdil Yazar

Kolaylıkla uygulayabileceğiniz; Fırında Hindi But tarifi ile başlayalım! Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı tabii ki Hindi! Seveni de var sevmeyeni de; kimisi de Hindi yerine Tavuk ve Kırmızı Et tercih edebiliyor. Ama seçiminiz Hindi yönünde olacaksa, sevgili İdil Yazar'ın tarifini kesinlikle denemelisiniz. Yumuşacık, lokum gibi bir et ve çok lezzetli, aromatik bir sos elde edeceksiniz.

Malzemeler

1 adet Hindi But (1kg)

8 adet Arpacık Soğan

1 adet Havuç

2 adet Kereviz Sapı

3 diş Sarımsak

150 ml Kırmızı Şarap

500 ml Tavuk Suyu

2 dal Kekik

2 dal Biberiye

2 yk Tereyağı

2 yk Un

Yapılışı: Hindiyi kızgın tavada mühürleyip kenara alın. Aynı tavada sebzeleri soteleyin, kokusu çıkınca biberiye ve kekiği ekleyin. Kırmızı şarabı ekleyip yarısını çektirin. Tavuk suyunu ekleyin ve kaynatın. Hindiyi tekrar tavaya alın ve 170 derece fırında 1,5 – 2 saat pişirin. Pişen Hindiyi bir kenara alın. Bir tencerede tereyağı ve unu kavurun. Tavada kalan suyu karıştırarak ekleyin ve bir sos elde edin. Hindinizi sosu ile birlikte servis edin. Afiyet olsun!

 

 

İsveç Köftesi - Arda Türkmen

Arda'nın Mutfağı'ndan çıkan efsane bir lezzet ile karşınızdayız! Yemek yaparken malzemelerine "Arkadaş" şeklinde hitap ederek mutfağı keyifli ve samimi bir hale getiren ve bir çoğumuza yemek yapmayı sevdiren başarılı şef Arda Türkmen'in bu tarifini şiddetle tavsiye ediyoruz. Tek lokmada inanılmaz bir lezzeti yakalamak ve yılbaşı sofranızla büyülemek istiyorsanız; hem pratik hem lezzet patlaması! 

Malzemeler
500 gr. orta yağlı kıyma
1 su bardağı panko – ekmek kırıntısı
1 adet yumurta
1 adet orta boy soğan – rende
¼ su bardağı süt
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 tatlı kaşığı yenibahar
Tuz
Karabiber
1 – 2 yemek kaşığı tereyağı


Krema Sosu için Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı et suyu
1 su bardağı krema – 200 ml.
1 çay kaşığı hardal
Tuz
Karabiber


Üzeri için Malzemeler
1 adet bayat ekmek
Kaşar peyniri – rende
Maydanoz

Yapılışı: Bir karıştırma kabına kıyma, panko, süt, soğan, sarımsak tozu, yenibahar, tuz ve karabiberi alıp iyice yoğurun. Köftelerinizi 45’er gramlık köfteler alın ve yuvarlayarak köfte şekline getirin. Tavanızı ocağa alın ve ısıtın. Isınan tavanızın içerisine köfteleri alın ve 7 – 8 dakika kızarana kadar pişirin. Kenarından tereyağı koyun ve bir tur karıştırıp bir tabağa çıkartın. Aynı tavanın içerisine tereyağını ilave edip eritin. Unu ilave edip kavurun. Kavrulan unun içerisine et suyu ve kremayı ilave edip karıştırın. Ardından hardal, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Hazır olan sosun içerisine köfteleri ekleyin ve her taraflarını sosa bulayın. Köftelerin üzerine dilimlediğiniz bayat ekmekleri dizin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar pişirin. Fırından çıkardığınız köftelerin üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyin ve sıcak servis edin.

 

 

Fırında Baharatı Tavuk - İdil Yazar

Fırında baharatlı tavuk tarifi, hazırla, at buzluğa! Yurt dışında buzluk yemekleri moda oldu. Herkes birbirinden lezzetli yemek tarifleri paylaşarak bu trende ayak uyduruyor. İdil Yazar da çok lezzetli fırında baharatlı tavuk yaparak hem yemek tarifini sizinle paylaşmak istiyor; hem de bu trende birlikte katılalım istiyor!

Malzemeler

1 yemek kaşığı Elma Sirkesi

1 yemek kaşığı Zeytinyağı

1 tatlı kaşığı Limon Suyu

1 diş ezilmiş Sarımsak

2 tatlı kaşığı Dijon Hardal

1/2 çay kaşığı Tarhun

1/2 çay kaşığı Kuru Biberiye

1/4 çay kaşığı Rezene

1/2 çay kaşığı Nane

1/2 çay kaşığı Kuru Lavanta

Tuz, Karabiber

6 adet Kemiksiz Tavuk Pirzola

1 adet Soğan

5 adet Bebek Patates

2 adet Havuç

Yapılışı:  Tavukları büyük bir kaseye alın ve havucu, patatesi ve soğanları ilave edin. Baharatları bir kasede birleştirin. Hardal, sarımsak, limon suyu, sirke ve zeytinyağını farklı bir kasede karıştırın. Hazırladığınız sosu baharatların üzerinden dökün ve karıştırın. Sosu tavuk ve sebzelerin üzerinden dökün. Elinizle ovarak sosu yedirin. Tavukları fırın kabının tabanına dizin. Kenarlarından sebzeleri bırakın. Önceden ısıttığınız 200 derece fırına verin ve 35-40 dakika pişirin.

 

Ara Sıcaklar 

 

Kat Kat Kadayıf Böreği - Refika Birgül

Malzemeler

600 gr taze kadayıf

4 adet yumurta

2 çorba kaşığı yoğurt

1 su bardağından 2 parmak eksik, 200 ml, süt

1 su bardağından 2 parmak eksik, 200 ml, zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

2 boğum, 200 gr, dil peyniri

3 çorba kaşığı zeytinyağı

Kıymalı harç

250 gr çift çekim dana döş kıyma

2 adet, 400 gr, soğan

1 adet kapya biberi

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Ispanaklı Harç

1 bağ, 250gr, ıspanak

1 adet, 200 gr, soğan

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tutam tuz

1 tutam karabiber

1 silme çay kaşığı pul biber

Yapılışı: Kıymalı harcı için, 250 gr çift çekim dana döş kıymayı tavada yüksek ateşte kavurmaya başlayın. Kıymaların rengi pembeden kahverengiye dönünce üzerini minik minik doğradığınız 2 adet soğanı ekleyin. Soğanlar şeffaflaşana kadar yüksek ateşte kavurun. Ardından altını kısıp kavurmaya devam edin. 1 adet kapya biberi uzunlamasına dörde kesin ve ardından ince dilimleyip ekleyin. 1 tatlı kaşığı tereyağı ve birer çay kaşığı tuz ile karabiber ekleyin. Bu şekilde soğanlar iyice yok olana dek kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika kavurun.

Ispanaklı harç için, 1 bağ ıspanağı kabaca kesin. 1 adet soğanı da piyazlık doğrayın. 2 çorba kaşığı zeytinyağında soğanları yüksek ateşte kavurmaya başlayın. Soğanlar iyice yumuşayıp karamelize olmaya başlayınca ıspanakları ekleyin. Birer tutam tuz ve karabiber ile 1 silme çay kaşığı pul biberi ekleyin. Ispanakları uzun uzun kavurmanıza gerek yok birkaç dakikada kendilerini bırakınca hazır demektir.

Gelelim böreği lezzetli yapacak sosuna bunun için 1 kasede 2 çorba kaşığı yoğurda 4 yumurta kırıp topak kalmayana kadar çırpın. Üzerine bir bardaktan 2 parmak eksik süt ve bir o kadar da zeytinyağı ekleyin ve çırpmaya devam edin. 1 tatlı kaşığı tuzu da ekleyince tamamdır. Eğer bu böreği yufka ile yapıyorsanız tuz eklemenize gerek yok ama kadayıfta tuz olmadığı için tuz eklemek gerekli. Geniş bir seramik tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını döküp ısıtın. Ardından 600 gr taze kadayıfın çeyreğini tavaya yayın. Kadayıfların üzerine aynı şekilde yumurtalı harcın da çeyreğini yerleştirin. Onun da üzerine ıspanaklı harcı kenarlardan 1 parmak boşluk kalacak şekilde yayın. Tekrar kadayıf ve harçtan koyup kenarlarını ahşap bıçak veya spatula ile düzeltin. Üzerini düz bir kapakla kapatıp böreği çevirin. Çevirdiğiniz tarafına 2 boğum dil peynirini tel tel olacak şekilde yayın. Üzerine tekrar kadayıf ve harçtan ekleyin. Böreği bir kez daha çevirip bu kez üzerine kıymalı harcı koyun ve kalan kadayıf ve harcı üzerine yerleştirin. Kenarlarını tekrar bıçakla düzeltin ve son bir kez çevirip pişmeyen yüzeyini pişirin. Kenarları için tavayı sallayarak böreği döndürün. Her tarafı altın sarısı kahverengi renk alıp çıtırdayınca kat kat kadayıf böreğiniz çayınızın yanında afiyetle yemeniz için sizi bekliyor.

 

Fasülye Püreli Dolgu Mantar - Yağız İzgül

Malzemeler

1 kg fasulye

1 kg soğan

Mantar

Rendelenmiş Kaşar peynir

2 diş sarımsak

Krema

Rezene Tohumu

Tuz Karabiber

Yapılışı: Fasulyeleri yaklaşık 25-30 dakika haşlıyoruz. Soğanlarımızı da ince ince doğrayıp güzelce kavuruyoruz. İçerisine biraz da tuz ekleyip yaklaşık 10 dakika boyunca soğanlar kahverengileşinceye kadar kavuruyoruz. Fasulye ve közlenmiş soğanları; 2 diş sarımsak, krema, rezene tohumu, tuz ve bol karabiber eşliğinde blenderdan geçiriyoruz. Ve püremiz böylelikle hazır oluyor. Püremizi de mantarlarımızın üzerine koyuyoruz. Üzerine kaşar peyniri ve dilerseniz bir miktar acı da ekleyebiliyorsunuz. Ve fırına...

 

 

Pırasalı Domates Soslu Kiş - Sinem Çapraz

LINK

Malzemeler

200 gr soğuk tereyağ

400 gr un

1 adet yumurta

½ çay bardağı soğuk su

1 çay kaşığı tuz

İç Harcı içim Malzemeler

500 gr pırasa

5-6 adet iri mantar

2 yemek kaşığı zeytinyağ

½ çay kaşığı tuz , karabiber

1 su bardağı kaşar peyniri rende

1 su bardağı lor peyniri

1 su bardağı krema(200 ml)

2 adet yumurta

Muskat rende

1 su bardağı Jr Sous Chef domates püresi

Yapılışı: Tart hamuru için tüm malzeme hızlıca yoğurun (soğuk kalması için) strece sarılıp 1 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra dolaptan çıkan hamuru açıp tart kalıbına yerleştirin. Üzerine çatallarla delikler açın ve ağırlık da koyarak 200 derece alt-üst fanlı fırında 15 dakika bu şekilde pişirin. Daha sonra üzerindeki ağırlıkları alarak bir 10 dakika da yine aynı derecede pişirin ve fırından çıkarın. Pırasalı mantarlı iç harcı için tavanıza zeytinyağını alın ve minik halkalar şeklinde doğradığınız pırasaları ekleyin. 4-5 dakika soteleyin, tuz ,karabiber ve mantarları da ekleyip 2-3 dakika daha soteleyin ve soğuması için kenara alın. Derin bir kapta yumurta , kremayı karıştırın . İçine peynirleri ve soğuttuğunuz pırasalı , mantarlı harcı ekleyin.1/2 muskat rendeleyin ve karıştırın. Tart hamurunun tabanına domates püresini eşit bir şekilde yayın ve üzerine hazırladığınız harcı da yayın. 200 derece alt-üst ısınmış fırında 20 dakika pişirin. En az 1 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

 

 

Mezeler

 

Guacamole - Arda Türkmen

Lınk

Malzemeler

2 adet avokado
½ adet kırmızı soğan
1 adet domates
1 tutam taze kişniş
1 diş sarımsak
1 – 2 adet limonun suyu
Tuz
Karabiber
Kimyon

Yapılışı: Avokadolarınızın çekirdeklerini çıkartın ve kabuğunu soyun. Avokadolarınızı küp olacak şekilde doğrayın ve karıştırma kabına alın. Kırmızı soğanı ince yemeklik olacak şekilde doğrayın ve avokadoların üzerine alın. Domatesinizin çekirdeklerini çıkartın ve küçük küp olacak şekilde doğrayıp karıştırma kabına alın.Taze kişniş ve sarımsağı ince kıyın ve domateslerin üzerine ilave edip harmanlayın. Limon suyu, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip karıştırın. Servis kasesine alın ve servis edin.

 

Yoğurtlu Pancar - Refika Birgül

Lınk

Malzemeler

350 gr pancar
1 büyük soğan
1 diş sarımsak
6 çorba kaşığı yoğurt
1 bağ roka
1 avuç ceviz
5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı nar ekşisi
yarım çay kaşığı tuz

Yarım avuç boziç

Yapılışı: 3 çorba kaşığı zeytinyağı ile küp küp doğranmış 1 soğanı kavurun. Şeffaflaşınca 350 gr pancarı soyup rendeleyin ve tavaya ekleyin. 4-5 dakika kavurun. Yarım çay kaşığı tuz serpip, karıştırın ve altını kapatın. 1 diş sarımsağı biraz tuzla kesme tahtasında ezip pancara ekleyin. Biraz serinleyince 1 çorba kaşığı bal ekleyip karıştırın. Üzerine 6 çorba kaşığı yoğurt ekleyin ve karıştırın. 1 bağ rokayı kabaca doğrayıp 1 çorba kaşığı sirke ve 2’şer çorba kaşığı nar ekşisi ve zeytinyağı ile karıştırın. Üzerine yoğurtlu pancarı koyun. Yarım avuç boziç koyunca hem lezzetli hem doyurucu nefis öğününüz hazır.

Tatlılar

Çikolata Parçacıklı Kurabiye Tadında Brownie - Bengi Kurtcebe

Lınk

Malzemeler

2 bardak un

Yarımşar bardak toz şeker ve esmer şeker

3 yumurta

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı erimiş tereyağı

Yarım paket kabartma tozu

1 paket vanilin

1 çorba k tahin

Tuz, tarçın ve muskat rendesi

160 gr bitter çikolata-birazı üzeri için ayırılacak

Yapılışı: 180 derece fan ayarlı fırında, kullandığınız kalıba ve fırınınızın performansına göre 25-35 dakika ortası hafif yumuşak kalana kadar pişecek, iyice soğuyana kadar içi pişmeye devam edecek ve kıvam alacak, afiyetle!

Not: İnce uzun ya da normal kek kalıbında pişirmek isterseniz lütfen kabartma tozunu 1 pakete, pişirme süresini ise 40-50 dakikaya çıkartın- fırından çıkartmadan kürdanla ortasını pişmiş mi diye kontrol edin, üzerine serpilen çikolatalar pişerken içine çökmesin diye kakaoya bulayıp öyle serpin üzerine!

 

 

Karpatka - Arda Türkmen

Lınk

Malzemeler

Choux Hamuru için Malzemeler
100 ml. su – 1 su bardağından 3 parmak eksik
100 ml. süt – 1 su bardağından 3 parmak eksik
80 gr. tereyağı
1 tutam tuz
110 gr. un – 1 su bardağı
3 – 4 adet yumurta – 200 gr.


Pastacı Kreması için Malzemeler
2 su bardağı süt
2 su bardağı krema – 400 ml.
2 adet yumurta sarısı
1 + ¼ su bardağı toz şeker
1 su bardağından iki parmak eksik un
¼ su bardağı mısır nişastası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
2 su bardağı taze peynir – 375 gr.
3 yemek kaşığı kakaolu fındık kreması


Üzeri için Malzemeler
Pudra şekeri

Yapılışı

Choux hamuru için;
Bir sos tenceresinin içerisine su, süt, tereyağı ve tuzu ekleyip ısıtın.
Tereyağı eriyince içerisine unu eleyerek ilave edin ve bir spatula yardımıyla 5 dakika iyice kavurun.
Hamurunuzu ocaktan alın ve tezgah üstü mikserinin içerisine alın.
Tezgah üstü mikserinize çırpma ucunu takın.
Mikserinizi çalıştırın ve hamurun ilk buharını çıkartın.
Ardından yüksek devirde iyice çırparak içerisine teker teker yumurtaları kırın.
NOT : Yumurtalarınızı 1 dakika arayla kırın.
Hamurunuzun koyu mayonez kıvamında olması gerekir.
Hazır olan hamuru sıkma torbasının içerisine alın.
24 cm.’lik kilitli kek kalıbınızın kenarlarına ve tabanına yağlı kağıt koyun.
Hamurunuzu kek kalıbınızı çevirerek tabana sıkın ve suyla ıslattığınız spatulayla hamurun üzerini düzeltin.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika pişirin.

 

Pastacı kreması için;
Süt ve kremayı bir tencereye alıp ısıtın.
Karıştırma kabınıza toz şeker ve yumurta sarılarını alıp iyice çırpın.
Karışım hafif kum kıvamı alınca un ve nişastayı ilave edip karıştırmaya devam edin.
Karışım iyice kum gibi olunca ılık olan sütlü krema karışımını, yumurtalı karışıma yavaş yavaş sürekli çırparak ekleyin ve iyice harmanlayın.
Ardından karışımı süzgeçten geçirerek tencereye alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelmesini sağlayın.
Muhallebi kıvamına gelince karıştırma kabına alıp çırpın.
İçerisine vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırın kremanın üzerine gelecek şekilde streç film koyup soğumaya bırakın.
Krema soğuyunca taze peyniri ekleyin ve iyice karıştırın.

Birleştirmek için;
Choux hamurunuz pişince iki yanından destek sağlayarak kek kalıbınızı ters olacak şekilde koyun ve 20 dakika soğumaya bırakın.
Hamurunuz soğuyunca kilitli kek kalıbınızdan çıkartın ve 10 dakika daha soğumaya bırakın.
Hazır olan hamurunuzu tırtıklı ekmek bıçağıyla ortadan ikiye bölün.
Ardından taban kısmını servis edeceğiniz tabağın üzerine alın.
Pastacı kremanızı tabana yayın ve üzerine kakaolu fındık kreması ekleyip şekil verin.
Ardından üzerine choux hamurunun üzerini kapatın ve 5 – 10 dakika daha buzdolabında bekletin.
Pudra şekeri serpiştirin ve dilimleyerek servis edin.