• 29 NİSAN Pazartesi 06:46
  • HV
Advert

İstanbul'un en iyi Boğaz esintili balık & deniz ürünleri lezzeti nerede yenir?

Balık& Deniz ürünleri lezzeti nerede yenir? Gecce Gurme Kurulu Gurme Ekibi'nin önerileriyle sizler için aşağıda listeledik...

İstanbul'un en iyi Boğaz esintili balık & deniz ürünleri lezzeti nerede yenir?
EATING & DINING
Yayın Tarihi : 27-07-2023 15:11

Beşiktaş'tan Sarıyer'e Üsküdar'dan Beykoz'a ve Florya'ya kadar balığın, mezenin ve manzaranın hakkını veren İstanbul'un en iyi balık restoranları 

​​​​​

Kıyı Tarabya
 

Tarabya sahilinin en elit ve ikonik balıkçısı olan Kıyı Restoran, 52 yıldır misafirlerine Boğaz manzarası eşliğinde balık çeşitleri ve mezeler sunuyor. Mezatlarda en iyi balıkları alabilmek için azami bir çaba gösteren mekan sahibi, gelenekselleşmiş pişirme teknikleri ile de dünya gurmelerinin övgülerini toplamayı sürdürüyor. Ziyaret edilen zamana göre balık türlerinin değişmesi de Kıyı'nın misafirlerinin gönlünü fethetmeye yetiyor.

Bu restoran, Kıyı lezzetlerinden vazgeçmeyen kitle nedeniyle yerel havayı en iyi yansıtan yerlerden biri. Kıyı'nın en gözde lezzetleri arasında, levrek buğulama, lüfer ızgara, kılıç şiş ya da tranche ızgara, kalkan yavru, lipsos, mercan, tekir gibi balık çeşitlerinin yanı sıra lakerda, tarama, fasulye pilaki, közde kırmızıbiber, taze lahana turşusu, ahtapot salatası gibi klasik meze tabakları bulunuyor. Ara sıcak olarak da midye, kalamar ve Kıyı usulü yaprak ciğer gibi kızartma seçenekleri büyük beğeni topluyor. Kabak tatlısı ve ayva tatlısı da mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında yerini alıyor. 

Adres: Tarabya, Haydar Aliyev Caddesi No:186 D:A, Sarıyer

Telefon: 0212 262 00 02

 

Meos Balık 

İstanbul Florya Meos Balık misafirlerine Geleneksel Türk damak tadıyla deniz ürünlerini harmanlayıp kendine özgü yarattığı lezzetleri sunuyor. Florya sahilinde denize nazır ve koskocaman ışıltılı yemek salonu ile harika bir lokasyonda konumlanan Meos balığın gün batım saatlerine doyum olmuyor mekanın spesiyalleri arasında ise; hamurda balık, fırında balık, pazı sarma, hardal soslu levrek marin, uskumru marin ve lakerda gibi lezzetler yer alıyor.

Soğuk mezelerde de İzmir Ege otlarından Urla enginarı ve  fava öne çıkıyor. Doğru mevsimde doğru balık menülerini misafirleriyle buluşturan Meos  Balık , balık avlanma sezonlarını ve üreme dönemlerini de oldukça önemsiyor. Balıkların avlanmadan sofraya gelişine kadar tüm süreçleri uluslararası gıda standartlarına uygun bir şekilde yürütüyorlar.

AQUA FLORYA, ŞENLİKKÖY MAHALLESİ,YEŞİLKÖY HALKALI CAD. NO:93 FLORYA/BAKIRKÖY - İSTANBUL

REZERVASYON:

(0212) 663 87 60

 

Sait Galataport 

Zarif Tabaklarda Seçkin Lezzetler

Üst düzey bir gastronomi deneyimi vaat eden Sait Restoran, deniz ürünlerini en saf haliyle alır, kendi yorumunu katar ve ortaya zarif ve şık tabaklar çıkarır.

Müdavimlerinin damak zevkine göre şekillenen tarifleriyle her seferinde farklı duyguları harekete geçiren Sait Restoran, değişmeyen lezzetini yepyeni ve farklı bir yorumla misafirlerine sunmaya Bodrum'dan sonra İstanbul Galataport'taki yeri ile devam ediyor 

Galataport 

Rezervasyon

Tel: +90 212 401 06 33

 

Park Fora

 

1996 yılından beri Kuruçeşme semtinde hizmet veren balık restoranı Park Fora, Boğaz'ın en güzel noktalarından birinde muhteşem bir manzara ve lüks konseptte deniz mahsulleri sunuyor. Menüsünde paella, denizci usulü midye, deniz salyangozu, istiridye fırın, deniz Mahsulleri Krep, kalamar yumurta ve uskumru dolma gibi farklı dünya mutfaklarından çeşitler bulabileceğiniz mekanda, her zaman mevsimine uygun ve taptaze ürünler servis ediliyor. Park Fora'da ayrıca Ege otlarıyla hazırlanmış salata, mevsimine göre palamut, lüfer ve kalkan da bulunabiliyor. İstanbul ile özdeşleşmiş bu balıkların haricinde ahtapot da tercih olarak sunuluyor. Park Fora'nın bir de İncir tatlısı, kabak tatlısı, ayva tatlısı veya fırında helvadan oluşan zengin tatlı menüsü bulunuyor. Park Fora da 2023 Michelin Guide İstanbul tavsiye edilenler listesine girmeyi başaran restoranlar arasında yer alıyor.

Adres: Muallim Naci Caddesi No:54/A, Cemil Topuzlu Parkı, Kuruçeşme, Beşiktaş

Telefon: 0212 265 50 63 / 0212 265 50 67

 

Kandilli Suna’nın Yeri

Bu restoranı bu kadar benzersiz kılan, konum ve yerel havadır. Restoranın çok fazla müdavimi var ve bu da restoranda çok sıcak bir atmosfer yaratıyor. Burası aynı zamanda gün batımı manzarası için en iyi yerlerden biri. Restoranda “Lakerda”, “Haydari”, “Levrek Marin”, “Patlıcan Salatası”, “Atom”, “Barbunya” gibi tüm klasik mezeleri deneyebilirsiniz. Muhtemelen peş peşe sipariş vereceğiniz restoranda scad çok güzel pişiyor. “Özel soslu domates ve soğan salatası” ve “Domates ve beyaz peynirli roka salatası” scad ile birlikte sipariş edilmelidir.

 

İskele Rumeli Hisarı

Rumeli hisarı içinde yer alan İskele, en iyi deniz ürünleri restoranları sıralamasında hiç şüphesiz Kıyı ile ilk sırayı paylaşabilir. Restoran, eski iskelede, denize yakın değil, doğrudan denizin üzerinde yer almaktadır. Bu eşsiz lokasyona eşlik eden martıların da İskele’nin müdavimlerinden olduğunu söyleyebiliriz. Tüm mezelerin leziz olduğu restoranda, haydari ve patlıcan salatası gibi klasikler ya da deniz ürünleri ile hazırlanan restorana özgü mezeler ile yemeğe başlayıp, jumbo karides ya da iskele special ile devam edebilir, çeşitli mezeler ile yemeğinizi sonlandırabilirsiniz. Ana yemek olarak mevsime göre değişen balık menüsünden İstanbul’da bir balık lokantasında yenilmesi gereken lezzetlerden biri olan “Tuzda Levrek” mutlaka denenmeli. Büyük bir porsiyonda geldiğini unutmayın, bu nedenle restorana bir grup insan olarak giderseniz ortaya sipariş vermeniz daha iyi olur.

Rumeli Hisarı İstanbul 

REZERVASYON

0212 263 29 97

 

Balıkçı Abdullah

 

Boğaz’da yer alan en ünlü deniz ürünleri restoranlarından biri de Balıkçı Abdullah. Özel akşamlar ve kutlamalar için tercih edilen bir restorandır. Denize sıfır konumda bulunan ve Boğaziçi Köprüsü manzaralı restoran, eşsiz bir akşam vaat ediyor. Restorana Avrupa yakasından da restoranın özel tekneleri ile gelebilirsiniz (nereden binebileceğinizi rezervasyon için ararken sorunuz). Restoranın kendine özgü yemeklerinden bazıları kepçe bacak, ahtapot ızgara ve balık çorbası. En ideal şekilde pişirilmiş ve her zaman taze olan mevsim balıkları seçenekleri bulunmaktadır. Her restoranda bulunmayan orfoz veya kızıl samur da balık seçenekleri arasında yer alıyor. “Tuzda balık (levrek)” mevcut ve restoranın imzalarından biri. Ürün kalitesi ve pişirmede ülkemizdeki standardın çok üzerinde.

Paşabahçe, Barbaros Cd. 18/B, 34820 Beykoz/İstanbul

 

Lacivert

Boğazın en güzel noktalarından birinde konumlanan Lacivert, 1999 yılından bu yana hizmet veriyor. Akdeniz mutfağından esinlenen ve zengin bir menüye sahip olan mekân, adından oldukça söz ettiriyor. Mutfağın başında ise Executive Şef Hüseyin Ceylan bulunuyor. Boğaz’ın en özel noktasından Akdeniz esintisi Lacivert’le bütünleşen Anadolu Hisarı’ndaki tarihi ikiz yalı, aslında pek çoğumuzun aşina olduğu bir mekân. Geçmiş yıllarda, Yeşilçam’ın siyah- beyaz ya da renkli çok sayıda filme ev sahipliği yapmış bu yalıda Lacivert, eşsiz boğaz manzarası eşliğinde birbirinden güzel lezzetler sunuyor. Hüseyin Ceylan Lacivert’i, “lezzet, kalite, konfor ve boğaz manzarasının bütünleştiği nokta” olarak tanımlıyor.

Anadolu Hisarı, Körfez Cd. 57/A, 34410 Beykoz/İstanbul

 

Azur

Azur Yeniköy deniz mahsulünde bir fine dining konsepti sunuyor. Azur Yeniköy, 2018 yılında damaklarda iz bırakacak lezzetleri ve eşsiz Boğaz manzarasıyla yola çıkıyor. Misafirlerine alışılagelmişin dışında deniz ürünleri restoranı olarak her detayı özenle hazırlanmış lezzetler sunan ve ambiyansıyla unutulmaz bir deneyim yaşatan seçkin mekânı kurucusu ise Ortağı Kerem Vaizoğlu. Denize sıfır konumu, servisi, dekorasyonu, misafirlerine hitabı, yemek kalitesi ve sunumu ile bir bütün olarak üst düzey standartlarda hizmet veren fine dining bir restoran. Boğaz’ın kalbindeki konumuyla da gelenlere eşsiz anlar yaşatan mekânı, ‘yeni nesil deniz mahsulleri restoranı’ olarak tanımlamak mümkün

 

Yeniköy, Köybaşı Cd. No:71, 34464 Sarıyer/İstanbul

 

Tarihi Karaköy Balıkçısı

Karaköy'ün Hırdavatçılar Çarşısı içinde konumlanan ve tam 100 yıllık köklü bir tarihe ev sahipliği yapan Tarihi Karaköy Balıkçısı, 1923 yılından bu yana Grifin Han'ın girişinde hizmet veriyor. Tarihi balıkçı, Grifin Han'ın en üst katında ise haftanın altı günü 19.00-24.00, pazar günleri 15.00-01.00 arasında misafirlerini ağırlıyor. Bu tarihi mekanın her masası başka bir açıdan eski İstanbul'a, Tarihi Yarımada'ya bakıyor. Yani 360 derece İstanbul manzarası sunan tarihi mekandan en uzakta Selimiye Kışlası ve Haydarpaşa, vapurların, teknelerin, sandalların volta attığı Boğaz, ardından Sarayburnu, Topkapı Sarayı, Ayasofya, daha önde Yeni Cami ve ışıltılı Galata Köprüsü, daha geride Nur-i Osmaniye Camii ve tüm görkemi ile Süleymaniye Camii ve en sağında ise Altın Boynuz; Haliç izlenebiliyor. Balıkların her sabah seçilerek alındığı mekanın girişinde bir kara tahta bulunuyor, bu tahtada da o gün gelen balığın çeşidi yazılıyor. En meşhur lezzetleri arasında kağıtta levrek, balık çorbası, balık köftesinin olduğu Tarihi Karaköy Balıkçısı'nın mezeleri de oldukça beğeniliyor. Alkol servisinin olmadığı İstanbul'un en eski balık lokantalarından biri olan bu mekan, The New York Times ve Herald Tribune'in yanı sıra Alman ve Japon medyası olmak üzere birçok yabancı basına konuk olarak ününü Türkiye sınırlarına taşıdı.

Adres: Tersane Caddesi, Kürekçiler Kapısı Sokak No: 45, Beyoğlu

Telefon: 0212 243 40 80

 

 

Balıkçı Kahraman

1996'dan bu yana Sarıyer'de hizmet veren Balıkçı Kahraman, kuşaktan kuşağa balıkçılığın hüküm sürdüğü bir ailenin ferdi olan Kahraman Altun tarafından işletiliyor. Özellikle tandır ateşinde pişen kalkan balığıyla nam salan mekanda, yalnızca Trabzonlular çalışıyor. Balıkçı Kahraman'ın menüsündeki lezzetlerin altında özel bir de hikaye yatıyor. Kahraman Altun'un dedesi II. Dünya Savaşı sırasında Trabzon'dan kürek çekerek İstanbul'a geliyor ve bir balıkçı kasabasına yerleşerek balıkçılığa başlıyor. Altun, bugünkü lezzetlerini ise dedesi ve babasının anlattığı geleneksel yöntemlerle pişiriyor. Balıkçı Kahraman'ın bir diğer özelliğini ise ailenin diğer üyelerinin de lokantada yemek pişirmesi oluşturuyor. "Annemin pişirdiği balığı dünyada hiç kimse pişiremez. Ben ondan da feyz aldım." diyen Altun'a zaman zaman müşterileri "Bu gece yemeği anne yapsın." diye ısrar ediyor. Tabii mekanın birçok ünlü müşterisi var. Duvarlarda da Erdal İnönü'nden Yaşar Kemal'e Turgut Özal'dan Ali Şen'e tüm bu ünlülerin fotoğrafları asılı duruyor. Duvarda iki tane de mektup dikkat çekiyor. Biri Rahmi Koç, diğeri de İshak Alaton imzası taşıyor. Rahmi Koç mezeler için "Dehşetti" diye yorumlarken, İshak Alaton da "Dostlarımla olmadı, çocuklarımla mutlaka tekrar geleceğim." satırlarını düşüyor. Balıkçı Kahraman'ın menüsünde bulunan lezzetler arasında; meşhur kalkan balığının yanı sıra takoz lakerda, fener kavurma, iskorpit şiş, dilimli Balkan balığı, hamsili mısır ekmeği, özel domates salatası ve kabak tatlısı yer alıyor. Michelin Guide'ın İstanbul'a özel hazırladığı 53 restoranı içeren rehberde, Balıkçı Kahraman da tavsiye edilen mekanlar arasına ismini yazdırmıştı.

Adres: Rumeli Kavağı, İskele Caddesi No:15 Sarıyer

Telefon: 0212 242 64 47 / 0212 242 64 48

 

Bebek Balıkçı 

 

1974’ten beri Bebek’te önemli bir yeri olan Bebek Balıkçı, boğaz manzarasının karşısındaki konumu ve eşsiz lezzetleriyle yerli ve yabancı misafirlerin vazgeçilmez adresi olmaya devam ediyor. Bebek Balıkçı, yıllar içinde geçirdiği yenilenme süreçleriyle güncel ve yenilikçi olmayı başardığı gibi aynı zamanda nostaljik ruhunu da kaybetmiyor.

(Bebek, Cevdet Paşa Cd. 26/A Beşiktaş: 02122633447) 

 

Hasan Balıkçılar

Yılların birikimi ve vizyonuyla 1965’ten bu yana müşterilerine hizmet veren Hasan Balıkçılar, mezelerden büyük balıklara kadar menüdeki her şeyi özenle sofraya getiriyor. Açık, kapalı ve özel alanları bulunan restoran, kalabalık bir dost yemeği için ideal bir yer!

(Rıhtım Sk, No:8, Yeşilköy: 02125738300)

 

Sea Salt Feriye

 

Büyüleyici bir manzara karşısında gastronomi deneyimi yaşamak isteyenler için İstanbul’un zengin mutfak kültüründen aldığı ilhamla mevsiminde lezzetler sunan Feriye, deniz mahsullerinin en lezzetlilerini özel reçetelerle hazırlayan Sea Salt ile damaklara unutulmaz tatlar sunuyor. Tereyağlı karides, ahtapot, kalamar ızgara gibi lezzetlere kendi yorumunu katan SeaSalt’ta taze balıklar da enfes pişiriliyor.

(Yıldız, Çırağan Cd. No:44, Beşiktaş: 05494389953)

 

Ringa Sea Food

Kuruçeşme’de, boğazın en güzel noktasında yer alan Ringa Sea Food Restaurant, Ege’den Akdeniz’e tüm yerli özel balıkları mevsimi geldiğinde menüsünde yer veriyor. Menüdeki balıklarının yanı sıra mezeleri de oldukça özenli.

(Kuruçeşme, Muallim Naci Cd. No:58, Beşiktaş: 05320660303)

  • Etiketler