• 29 NİSAN Pazartesi 02:26
  • HV
Advert

23 Temmuz Pazar Dünya Dondurma Günü...

Yaz sıcaklarının vazgeçilmezi dondurmanın varlığı, her yıl tüm dünyada temmuz ayının üçüncü haftasında Pazar günü  Dünya Dondurma Günü olarak kutlanıyor.

23 Temmuz Pazar Dünya Dondurma Günü...
EATING & DINING
Yayın Tarihi : 23-07-2023 11:24

İlk olarak 1984’te ABD’de ilan edilen dondurma günü, zamanla dünya geneline yayılarak gelenek haline geldi. Hafifliği ve farklı lezzetleriyle her yaş grubu tarafından severek tüketilen dondurmanın bu özel günü, ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

 

Her yaştan insanın yılın her mevsiminde severek tükettiği dondurmanın tarihi hiçte azımsanmayacak kadar eski tarihlere dayanıyor.

Tarihte dondurmayı andıran karışımların kökeni rivayet edilene göre Büyük İskender’ e kadar uzanıyor. İmparatorun bal, meyve, şarap ve yemişlerle hazırlanmış buz yemeğini sıklıkla tükettiği belirtiliyor. Roma İmparatoru Neron’un ise meyveleri karıştırıp yemek için kölelerini dağlara buz getirmeye gönderdiği bilinmektedir. Bu bilgilerle birlikte damaklarımıza dost olmuş dondurmanın icadı 2200 yıl önceye Asya’ ya uzanmaktadır. Çinlilerin M.Ö. 200’lü yıllarda ana gıda maddeleri olan pirinci süt ile karıştırıp karda dondurdukları biliniyor. Çinlilerin buzda sütlü dondurma icatları ise daha sonra Marco Polo sayesinde Avrupa’ya taşınıyor. 13.yüzyılda Çin gezisinden dönen Marco Polo aynı zamanda cebindeki dondurma tariflerini de beraberinde İtalya’ ya getiriyor. O zamanlarda aristokratların görkemli sofralarında lüks bir yiyecek olarak tüketilen dondurma Sicilyalı göçmen Francisco Procopio Cuto’nun Fransa’nın ilk kafesini açıp dondurmayı buraya dâhil etmesi sayesinde halkın damaklarıyla da tanıştırıyor. Gittikçe bir trend halini alan ve bu zamana kadar da popülerliğini yitirmeyen dondurma Cuto sayesinde pastane ve restoranların menüsüne giriyor.

Avrupa’dan sonra ABD’yi de ziyaret eden lezzetin yaygınlaşması 1851’de Jacob Fussell tarafından ilk dondurma fabrikası kurulmasıyla seri üretimle hız kazanmaya başlamıştır.

 

Peki, bu Dünya turundan sonra dondurma hangi ülkeye aittir sorusunun cevabı ne olabilir? Günümüzde Roma dondurmasının ününden de anlaşılacağı üzere İtalya dondurmayı sahiplenmiş durumdadır. Çinliler karışımı ilk bulanlar olsa da ilk kullananların İtalyanlar olması onları dondurmanın sahibi yapıyor.

Dondurmayı genç, yaşlı herkes için vazgeçilmez kılan lezzetin sırrı ne acaba? Bu harika buluşun temelinde belirli birkaç sabit malzemesi bulunuyor. Süt, şeker, meyve, yumurta, salep, nişasta gibi aroma ve kıvamı veren maddeler dondurmanın hammaddesi olarak biliniyor. İtalyan dondurması olarak anılan Gelato günlük süt, krema ve taze meyveler karıştırılarak yapılıyor ve taze şekilde üretiliyor. Dondurulmuş meyve püresi şeklinde sunulan Sorbe dondurmalar ise şeker ve suyun mevsimlik meyvelerle belli oranlarda karıştırılmasıyla yapılıyor ve içinde süt bulunmuyor. Bu da vegan ve vejetaryenler için ideal bir seçenek oluşturuyor.

 

İşte Türkiye'nin en iyi dondurmacıları

Yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinin başında gelen dondurma usta ellerden yenildiğinde lezzet şöleni yaşatıyor. Özellikle taze süt ve taze meyvelerle yapılan dondurma damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.

 

 

Türkiye'de En lezzetli dondurmayı yiyebileceğiniz 17 mekân

İşte Sıcak yaz günlerinin ferahlatan lezzeti dondurmaları yiyebileceğiniz adresler...

 

Girandola – İstanbul

Arnavutköy'deki Girandola kalitesi ve lezzetleriyle dondurmanın en doğru adreslerinden. Burası adeta bağımlılık yaratıyor. Özellikle meyveli dondurmaları kokularıyla baş döndürüyor.

 

Dondurmino - İzmir

Hem Alaçatı'da hem de Karaköy'de şubesi bulunan Dondurmino, dondurma aşıklarını çok mutlu ediyor. Narlı, şeftalili ve fındık kremalı dondurmaları mutlaka denenmesi gerekenler arasında yer alıyor.

 

Roma Dondurma - İstanbul

Büyükada'nın en iyi dondurmacılarından biri olan Roma Dondurma, kalitesi ve doğallığıyla lezzetini her daim koruyor. Krokan, Antep fıstığı, ceviz ve karamelli dondurmaları en favoriler arasında yer alıyor.

 

Cremeria Milano - İstanbul

Her kaşıkta büyük bir haz veren Cremeria Milano, Türkiye’deki en iyi İtalyan dondurmacılardan biri. Tiramisulu, fındık kremalı gibi değişik çeşitlere de yer veren bu güzel yer, meyveli dondurmalarıyla da dondurma keyfini üst noktalara taşıyor.

 

Yaşar Usta'nın Dondurması - İstanbul

Tarifsiz lezzetlerin en güzel durak noktalarından biri olan Yaşar Usta'nın Dondurması bebe bisküvisi, karamel, kavun, çilek, tahin gibi bin bir çeşit aromasıyla her zaman şaşırtabiliyor. Lezzetiyle kalpleri kazanan bu yer mutlaka denenmeli.

 

Zeynel Muhallebicisi - İstanbul

1925'den bu yana lezzetiyle fark yaratan Zeynel Muhallebicisi özel dondurmalarıyla gelen misafirlerini çok memnun ediyor. Gerçek meyvelerle yapılan dondurmaları damakları şenlendiriyor.

 

Mua Gelatieri d'Italia - İstanbul

Yaz akşamlarını daha da güzelleştiren Mua, küçük bahçesiyle de çok hoş bir ortama sahip. Kahveli, narlı, mürdüm erikli, portakallı ve bitter gibi dondurmalarıyla farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor.

 

Bitez Dondurma - Muğla

En popüler dondurmacılardan biri olan Bitez, Bodrum'dan sonra İstanbul ve Antalya'da bulunan şubeleriyle de yer alıyor. Karadut, tahin ve susam, mandalina, limon, narlı gibi çeşitleriyle çok beğeniliyor.

 

Meşhur Girit Sakız Dondurmaları Nazmi Usta - İzmir

Eski Foça'da yer alan Nazmi Usta, meşhur lezzeti ile kuyruklar oluşturuyor. Damla sakızlı, cevizli ve bademli dondurmaları tam not alıyor.

 

Çiçek Pastanesi - Çanakkale

Bozcaada'da yer alan Çiçek Pastanesi, damak çatlatan lezzete sahip. Damla sakızlı, yaban incirli, lavantalı dondurmaları ile farkını yaratıyor.

 

Sim Dondurma - Ankara

Ankara'nın en iyi dondurmacısı olan Sim, aroması ve kıvamı ile şahane dondurmalar yapıyor. Değişmeyen lezzeti ile misafirlerini ağırlıyor.

 

Güneş Dondurma Waffle - İstanbul

Bebek'in en favori dondurmacılarından Güneş, lezzeti ile mest ediyor. Limonlu, karadutlu, çikolatalı, Antep fıstıklı ve daha da fazlası bulunan seçenekleriyle sizi bekliyor.

 

Edo - Kahramanmaraş

Maraş usulü dondurmayı yerinde tatmak isteyenler için Edo, Kahramanmaraş'ta uğranması gereken adreslerden biri. Doğal ve taze malzemelerin yerel lezzetlerle buluştuğu dondurma çeşitlerini internet üzerinden de sipariş verebilirsiniz.

 

Meşhur Dondurmacı Ali Usta - İstanbul

Moda'da geleneksel dondurma denilince akla ilk gelen mekânlardan olan Ali Usta, bademli ve kestaneli dondurma çeşitleri ile önündeki uzun kuyruğa girmeye değecek olan bir yer.

 

Bebek Mini Dondurma - İstanbul

Bebek'in meşhur dondurmacısı olan Mini Dondurma, güllü ve naneli dondurma çeşitleri ile meşhur. 1968 yılından beri hizmet veren birkaç metrekarelik mekânda sütlü ve meyveli olmak üzere birçok dondurma çeşidi bulmak mümkün.

 

Sütçü İmam Pastanesi - Antalya

Alanya yolunda bulunan Sütçü İmam Pastanesi, yarım asırlık tecrübesini 50 çeşide yakın dondurma seçeneği ile taçlandırıyor. Doğal yöntemlerle üretilen dondurmalar yaz aylarında büyük rağbet görüyor.

 

Nur Pastaneleri - Antalya

Antalya'da bulunan Nur Pastaneleri, keçi sütünden üretilen dondurmaları ile dondurma severleri mest ediyor. Mekâna özgü yanık kıvamda servis edilen dondurmalardan böğürtlenli, vişneli ve ananaslı olanlar mutlaka denenmeli

  • Etiketler